Wandelen met kinderen? Zo wordt het een succes

Daniël Mulder

16 August 2022 .

drie kinderen wandelen

Wandelen met kinderen in de natuur, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Welke route kies je bijvoorbeeld en welke omgeving is spannend genoeg? En welke natuur kom je tegen? Deze 4 boeken helpen je op weg.

wandelen met kinderen1. De spannendste wandelroutes met kinderen

Wandelboswachter Ellen Luijks en natuurfotograaf Bob Luijks maakten samen met hun dochter Agnes het boek De spannendste wandelroutes met kinderen. Samen zochten ze naar de meest avontuurlijke routes door heel Nederland. De routes bieden altijd meer dan zandpaden, denk aan trekpontjes, uitkijktorens, stapstenen en nog veel meer.

In de wandelgids vind je 42 wandelroutes en meer dan 35 extra routesuggesties, variërend tussen de 1 en 10 kilometer. Bij de wandelroutes staat onder andere aangegeven: de toegankelijkheid met een kinderwagen, de aanwezigheid van horeca en natuurlijk wat er allemaal te zien en te beleven valt. De wandelingen zijn geschikt voor kinderen tot en met 14 jaar. Prijs: € 20,50.

 

2. Speelbossen en familiewandelingen in Nederland

Tikva Looijen van Gezin op Reis ging tijdens de coronaperiode op pad met haar man en dochter. Ze ontdekte naar eigen zeggen de leukste familiewandelingen en speelbossen. Deze bundelde ze in het boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland.

Volgens Looijen vind je in het boek “de leukste plekjes voor het hele gezin. Of je nou op pad gaat met een peuter of met een (jonge) tiener. Van wandelingen met een app, speurtochten, routes met klimtoestellen tot kabouterwandelingen”. Per speelbos of wandeling is aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is. Ook is het direct duidelijk hoe lang de route is en wat de moeilijkheidsgraad is. Daarnaast bevat het boek tips voor horecagelegenheden die te combineren zijn met het speelbos of de wandeling. Prijs: € 20.

3. Expeditie Natuur

Sarah Devos, die eerder al het Het bosboek en Het zeeboek maakte, heeft 52 zoekplaten samengesteld, waarmee ouders en hun kinderen naar buiten kunnen, op zoek naar alles wat de natuur te bieden heeft. Expeditie Natuur, heet het boek en het staat vol met speurtochten voor in de natuur. Iedere tocht heeft een eigen thema, bijvoorbeeld: wolken, vogels, schelpen, geluiden, stenen, takken, boomblaadjes of kriebelbeestjes. Prijs: € 16,99.

het dubbeldikke doe-boek

4. Bonustip: superdik Doe-boek van Roots

De doe-boeken van Roots zijn oogsten succes in binnen- en buitenland. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2022 zijn het Natuur doe-boek, Doe-boek vogels en Doe-boek insecten gebundeld tot één superdik doe-boek. Deze boeken bieden een schat aan informatie voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Spelenderwijs leren ze welke insecten, vogels of planten en bloemen ze waar kunnen zien; in het bos, langs de kust of in het weidelandschap. Al lezend, puzzelend en kleurend leren kinderen alles over alles uit de natuur en waar alleen dieren en planten vandaan komen. Mooi om mee te nemen als je gaat wandelen met kinderen en de picknick onderweg net iets te lang duurt. Prijs: € 24,99.

Foto bovenaan: Pixabay

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen