Wandelen Zuid-Limburg: de 9 mooiste natuurroutes

Daniël Mulder

4 February 2024 .

wandelen zuid-limburg\

Wandelen in Zuid-Limburg voelt alsof je op vakantie bent. Geniet van adembenemende uitzichten en laat je verrassen door de schitterende natuur. Perfect voor natuurliefhebbers en fans van avontuur. Roots selecteert 9 mooie natuurwandelingen.

De Gulp: zwerven langs een bergbeekje

In het diepe zuiden van Limburg slingert de Gulp door een kleinschalig landschap, omzoomd door bloemrijke weiden en heerlijk geurende bloesemwolken. Struin met deze 16 km lange route over de steile paden van het Bovenste Bos en verken de oevers van het bergbeekje de Gulp.

Lees meer over deze verrassende wandeling door Zuid-Limburg of bekijk direct de wandelroute op de kaart.

wandelen Zuid-Limburg: Gulp
Hoewel het hoogste punt van deze Roots-wandeling op ‘slechts’ 230 meter hoogte ligt, zorgt het hoogteverschil steeds voor spectaculaire vergezichten rond Slenaken. Foto: Bob Luijks

Vijlenerbos: door het land van de wilde kat

In het uiterste zuiden van Nederland ligt het Vijlenerbos, een bos dat afwijkt van alle andere bossen in Limburg en ver daarbuiten. Het ligt niet alleen hoog boven op de heuvels, het herbergt ook bijzondere bewoners, waarvan de wilde kat misschien nog wel het meest tot de verbeelding spreekt.

Lees meer over de opmars van de wilde kat in Zuid-Limburg. Bekijk ook alvast de routekaart of download direct de gratis gps-track.

wilde kat tijdens het wandelen Zuid-Limburg
In 2003 werd in Nederland een aangereden wilde kat gevonden en in 2006 was er een waarneming met een cameraval. Ergens rond die tijd zijn de eerste dieren Nederland waarschijnlijk weer binnengeslopen. Foto: Bob Luijks

Wijlre: langs graften en holle wegen

Het heuvellandschap in Zuid-Limburg is doorspekt met groene lijnen. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vervullen ook belangrijke functies voor de natuur. Wandel mee door holle wegen, langs graften en hagen rond Wijlre.

wandelroute rond wijlre in zuid-limburg
Foto: Bob Luijks

Bekijk de video over wandelen rond Wijlre in Zuid-Limburg en download direct de gratis gps-track.

wandelroute wijlre wandelen Zuid-Limburg

Wandelen Zuid-Limburg: nog 6 mooie natuurroutes

  1. Ga vlinderwandelen op en rond de Sint-Pitersberg
  2. Maak een natuurommetje van 5 km over de hoogste berg van Nederland: de Vaalserberg.
  3. Bij Zuid-Limburg denk je aan zinkviooltjes of orchideeën, maar niet zo snel aan vogels. Toch kun je in het uiterste zuiden van Nederland bijzondere soorten zien, die je elders in het land nauwelijks aantreft. Op naar de waterspreeuw en de kortsnavelboomkruiper. Op naar de route!
  4. Dit natuurommetje voert je langs de Hemelbeek bij het Zuid-Limburgse Elsloo. Speur onderweg naar beversporen in het Bunderbos.
  5. Drie mooie natuurgebiedjes op een rij: Grasbroek, het Limbrichterbos en vijver De Rollen. Onderweg passeer je ook nog twee kastelen. Bekijk de wandelkaart.
  6. Roots volgt op de Brunssummerheide in Limburg de rode wandelroute. Dit natuurommetje van ruim 5 kilometer gaat over met heide begroeide heuvels en langs het brongebied van de Roode Beek.

Foto bovenaan: Bob Luijks

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen