Duik dieper de streek in met deze 3 nieuwe wandelgidsen

Daniël Mulder

16 September 2021 .

streekgidsen

Wandel-redacteur Daniël Mulder bespreekt drie recent verschenen wandelgidsen die specifiek over een streek of een gebied gaan: Zuid-Limburg, de Kop van Overijsel en de Hondsrug.

230 km door Zuid-Limburg

In 1917 publiceerde de ANWB de bondswandeling ‘Te voet door Zuid-Limburg’. Ellen Luijks, boswachter bij Natuurmonumenten, blaast ruim honderd jaar later de 230 km lange route nieuw leven in met een heuse wandelgids over deze bondswandeling. Eerder deed ze dat ook al met een bondswandeling van Amsterdam naar Arnhem en een wandeling van Nijmegen naar Plasmolen.

Door de komst van woonwijken, industrieterreinen en doorgaande wegen is het niet meer mogelijk om het oude traject precies te volgen. De maker heeft dat slim opgelost door het oude tracé op de routekaart af te beelden met een stippellijn. Wat opvalt: vaak liep de oude route over wegen die nu zijn veranderd in doorgaande wegen waar wandelaars niet welkom zijn. Ook schrijft ze: “Soms is de route ook om veiligheidsredenen iets verplaatst; niemand loopt bijvoorbeeld graag langs een provinciale weg waar men 80 km/uur rijdt.”

De route loopt van Roermond naar Maastricht en is ook in die richting beschreven. Loop je liever andersom, er is ook een gratis gps-track. Dat Luijks boswachter is én zeer bekend is met de Limburgse flora en fauna merk je aan de hoeveelheid fijne natuurinformatie in de gids. En dat haar man professioneel natuurfotograaf is, maakt de gids visueel ook sterk.

Te voet met boswachter Ellen, oude bondswandeling door Zuid-Limburg, Ellen Luijks, uitgeverij Natuurportret, € 19,50.

Nederland in het klein

Lopen, fietsen en stilstaan, dat is wat Harry Stegeman doet in de Kop van Overijssel, een gebied dat volgens hem “Nederland in het klein” is. Stegeman heeft een passie voor natuur, landschap en geschiedenis en die drie elementen vormen de kern van zijn ‘reisverhaal’ waarbij hij onder meer de Weerribben en het hoge land van Vollenhove doorkruist.

Stegeman staat inderdaad veel stil want vaak vraagt hij zich af: waar kijk ik naar, hoe is het ontstaan? Daardoor duik je de haarvaten van het gebied in en dat levert veel mooie lokale geschiedenis- en natuurverhalen op. Je merkt het aan zijn verhaal: dit gebied is het “land van mijn jonge jaren”. Voor mensen die het gebied goed kennen is dat heerlijk, ben je onbekend dan voert de informatie wellicht iets te ver.

Wat zich al lezend een beetje wreekt is het ontbreken van gedetailleerde (route)kaarten (er is wel één overzichtskaart), zodat je beter kunt volgen waar Stegeman nu precies is tijdens zijn reis. Want geregeld noemt hij straatnamen of andere plekken, als je dan visueel kunt meereizen en stilstaan, snap je beter waar je bent.

In de Kop van Overijssel, Harry Stegeman, KNNV uitgeverij, € 24,95.

Nu verkrijgbaar: Roots van september 2021

In het nieuwe septembernummer van Roots vind je een fijne wandelroute (met routekaart) over landgoederen langs de IJssel. Het nummer ligt nu in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Over de Hondsrug

Over middeleeuwse karrensporen en prehistorische veenpaden gaat het nieuwe Hondsrugpad, dat loopt van Groningen naar Meppen. Dat hier een wandelpad ligt is niet zo vreemd. De Hondsrug was namelijk eeuwenlang de enige goede verbinding over land tussen de stad Groningen en de rest van de wereld. Het traject is verdeeld in 9 etappes, maar de 240 pagina’s dikke gids bevat ook nog een stel rondwandelingen. Dat levert in totaal ruim 200 kilometer wandelplezier op. De routebeschrijvingen worden afgewisseld met sfeerverslagen.

Hondsrugpad, Fokko Bosker, uitgeverij Noordboek, € 19,90.

Meer inspirerende wandelberichten

  • Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. In september struinen we door de Van Dixhoorndriehoek bij Hoek van Holland.
  • Roots-redacteur Daniël Mulder wandelt voor Roots overal in Nederland. Tijdens een route in Twente kruist een huiskat zijn pad. De kat besluit mee te lopen…
  • Wat te doen bij onweer tijdens een wandeling? Lees onze tips.
  • Roots publiceert zelf ook succesvolle wandelgidsen. Hier vind je een overzicht.

Foto bovenaan: Bob Luijks

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen