Wandeltip: vlinders vinken in de duinen bij Heemskerk

Daniël Mulder

7 May 2019 .

Noordhollands Duinreservaat

Icarusblauwtjes, hooibeestjes of zelfs de duinparelmoervlinder. In het Noordhollands Duinreservaat – een van de grootste natuurgebieden in Nederland – is het landschap gevarieerd. Daarom kun je er goed vlinders vinken. Download gratis de gps-track van deze route en ga op stap.

De eitjes van de keizersmantel worden niet op de waardplant afgezet, maar op de schors van een boom, ruim een meter hoog en in de nabijheid van een zonnige plek met viooltjes. Foto: Niels Kooyman

Het Noordhollands Duinreservaat is een twintig kilometer lange strook Noordzeekust. Het strekt zich uit van de hoogovens in Wijk aan Zee tot de bossen bij Schoorl. Het is met een oppervlakte van 53 km2 een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Vanaf het startpunt van deze wandeling, waar het reservaat grenst aan de bebouwing van Heemskerk, tot aan het strand beslaan de duinen een gebied van 3,5 kilometer breed.

Het golvende terrein is met name landinwaarts deels begroeid met loof- en dennenbos. Dichter bij zee zijn de duinen hoger en ook kaler. Omdat de beboste delen worden afgewisseld met open ruimtes – een lage, schrale duinvegetatie, maar ook weides en akkertjes – is dit landschappelijk mozaïek heel aantrekkelijk voor vlinders. Zowel voor typische bosrandsoorten als dagvlinders die voorkomen op graslanden.

Noordhollands Duinreservaat De beste vlinderplekken

Met deze vlinderwandeling van Roots kom je langs de beste vlinderplekken. Met wat geluk zie soorten als bruine eikenpage, kommavlinder, duinparelmoervlinder en de keizersmantel. Download hier gratis de gps-track of print de routekaart (geen routebeschrijving).

 

Foto’s: Niels Kooyman


Meer Wandelen