Nieuwe wandelgids van Roots: 17 natuurroutes langs water

Daniël Mulder

25 June 2019 .

wandelingen langs water

Water is altijd in beweging en dat maakt wandelen langs water zo aantrekkelijk. Er gebeurt altijd iets: een ijsvogel die plotseling een visje grijpt of een libel die over een bosven scheert. In de nieuwe Roots-wandelgids De mooiste wandelingen langs WATER vind je 17 natuurroutes die langs het blauwe goud van Nederland gaan.

De Elperstroom in Drenthe. Foto: Niels Kooyman

Rivieren, beken, kanalen en slootjes zijn de vormgevers van Nederland. De blauwe kerven in het landschap beginnen vaak klein: een slootje in boerenland met fluitenkruid en pinksterbloemen langs de oever of een kristalhelder beekje dat bijna onzichtbaar door een bos kabbelt. Uiteindelijk komt het water uit bij de rivieren, die breed slingerend door oneindig laagland stromen.

Langs de randen van de waterwegen kun je heerlijk wandelen. En als je het blauwe spoor volgt, zie je hoe bepalend water is voor het landschap. Zo zijn er bijvoorbeeld forten gebouwd, die het water gebruikten als verdedigingsmiddel, te zien bij de Hollandse Waterlinie bij Maarssen. En in het Dal van de Ruiten Aa in Groningen is het water zo aanwezig dat je het hoort soppen onder je wandelschoenen. Dat vochtige land is perfect voor zilverreigers en blauwe reigers.

Nieuwe wandelgids: wandelen langs water

De redactie van Roots heeft 17 natuurrijke wandelroutes uitgekozen die je langs de mooiste wateren van Nederland voeren. Trek bijvoorbeeld je laarzen aan voor een ruige tocht bij Kwade Hoek of struin langs Veluwse bosbeekjes én de IJssel in één wandeling.

De gids De mooiste wandelingen langs WATER biedt meer dan wandelroutes. Het is namelijk óók een veldgids. Al lopend leer je bijna 20 watervogels herkennen, duik je in de wereld van de waterplanten en krijg je oog voor het kleine: de waterinsecten. En heb je na al dat wandelen zin in meer water? Neem dan een verfrissende duik in een buitenwater. Deze gids toont je de mooiste van Nederland.

Wandelgids in het kort:

  • De mooiste foto’s van de beste natuurfotografen.
  • Heldere en fraai vormgegeven wandelkaarten.
  • Alle waterwandelingen met gratis gps-track.
  • Boordevol weetjes over vogels, insecten en andere waterbewoners.
  • Bestel de gids hier eenvoudig online.
  • Bekijk hieronder ook de video over onze nieuwe wandelgids....

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen