Kasteel Eerde: wandelen langs verborgen schatten

Daniël Mulder

1 February 2024 .

landschap rond kasteel Eerde

Voor een wandelroute rond de meanderende Regge is kasteel Eerde een perfecte startplek. In het Overijsselse coulisselandschap leven bijvoorbeeld reeën en op de akkers groeien en bloeien akkerbloemen. Alsof je wandelt in een negentiende-eeuws schilderij.

Als je nietsvermoedend in de buurt van het gehuchtje Nieuwe Brug ten zuiden van Ommen langs de Regge wandelt, denk je vast: wat een prachtige meanderende rivier. Een schilder zou het zo op een doek kunnen zetten. Die gedachte is niet zo gek, want de situatie van destijds is een paar jaar geleden hersteld en het lijkt of het nooit anders is geweest. De Regge mag hier weer meanderen.

De Regge in de buurt van kasteel Eerde.
De Regge in de buurt van kasteel Eerde.

IJstijden en vennen

Het landschap rondom Kasteel Eerde werd, net als een groot deel van Nederland, gevormd tijdens de ijstijden. In de voorlaatste ijstijd duwden gletsjertongen de bodem opzij en zo ontstonden stuwwallen, zoals de Sallandse Heuvelrug die in de lengte Overijssel doorsnijdt.

In de laatste ijstijd stoof het zand van de Archemer-, Lemeler- en Besthmerberg. Het belandde elders in de omgeving als dekzandruggetjes, waar vele millennia later mensen neerstreken om er hun voeten droog te houden, voedsel te verbouwen en vee te houden.

Door het stijgen van de temperatuur ontstonden in de lager gelegen delen in de loop der tijd namelijk moerassen en riviertjes, zoals de Regge. Ook bleef er water staan op plekken met keileem in de bodem. Dat werden de vennen ten noorden van Kasteel Eerde, die een paradijsje zijn voor libellen, waterjuffers, amfibieën, veenpluis en wollegras.

Het huidige Kasteel Eerde is aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd door legerofficier Van Pallandt.

Wandelen rond kasteel Eerde

Route stippelde een wandelroute uit over en rond landgoed Eerde. Bekijk de wandelroute rond kasteel Eerde en download de gratis gps-track.

Meer wandelinspiratie

  • Een klein bultje heet in Overijssel meestal een belt, maar een flinke heuvel noemen ze hier met enige overmoed een berg. Rondom Markelo liggen een paar prachtige exemplaren. Je verkent ze tijdens deze wandeling, die grotendeels over het indrukwekkende landgoed Weldam loopt.
  • Houd je van wandelen over en rond landgoederen? Dan is de gids De mooiste landgoedwandelingen van Nederland iets voor jou.
Rond kasteel Eerde in Ommen liggen fijne en kleine wandelpaadjes.


Tekst: Monique van Klaveren Foto’s: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen