Wandelroute: landgoederen langs de IJssel

Daniël Mulder

21 March 2024 .

landgoederen IJssel

De landgoederen Keizersrande en De Haere liggen aan de rand van de IJssel in de buurt van Deventer. Hier combineer je graspaden door de uiterwaarden met boslanen op de landgoederen. Inderdaad: het beste van twee werelden. Ontdek het zelf met deze wandelroute van Roots.

Met het vroege uiterwaardenlicht van rivier de IJssel in de rug, krijg je na 100 meter wandelen al het landgoedgevoel in de schoot geworpen. Een zandweg met daarboven nevelslierten slingert tussen twee weilanden door. Imposante boomtakken die het pad overhuiven, zorgen af en toe voor een groen plafond. Overal piept de zon tussen boomtakken door en langzaam maar zeker baadt landgoed Keizersrande in een warm en goudgeel ochtendlicht.

landgoederen ijssel: wandelaar op klinkerweg
Klinkerweg in de buurt van hotel Gaia.

Landgoed Keizersrande ligt tussen Deventer en Olst, aan de rand van de provincie Overijssel. De IJssel, die aan de andere kant van de IJsseldijk lig, vormt de grens met de provincie Gelderland. Keizersrande bestaat uit verschillende landgoederen: Oud Rande, Smets Rande en Nieuw Rande. In 2014 is het landgoed uitgebreid met de Keizers- en Stobbenwaarden, waardoor het landgoed Keizersrande in verbinding staat met de uiterwaarden en de IJssel.

Landhuis Nieuw Rande

De route maakt een boog rondom het landhuis van Nieuw Rande. Het huis, gebouwd in 1857, heeft een vleugje Indische allure. Tegenwoordig zit in het landhuis hotel Gaia, de kamers ademen nog altijd een exotische sfeer. Het park zelf is aangelegd door landschapsarchitect J.D. Zocher jr., die ook het Vondelpark in Amsterdam heeft aangelegd. Die parksfeer ervaar je goed aan de achterzijde van het landhuis waar waterpartijen glimmend en rimpelloos de bomen langs de waterkant weerspiegelen. In een van de bomen scharrelt een groene specht.

landgoederen IJssel
Landhuis Nieuw Rande

De landgoederen Oud Rande, Smets Rande en Nieuw Rande vormen gezamenlijk een lijn in de geschiedenis van Keizersrande. De lijn begint bij Oud Rande. De naam zegt het al, het is de oudste van de drie. De naam duikt al op in archieven van 1285, toen de familie Van Rande de havezate bewoonde. Er is nauwelijks meer iets van over, alleen nog een oude toren, maar die zie je niet vanaf het wandelpad. Vanuit Oud Rande is Smets Rande ontstaan. Deze duikt voor het eerst in 1603 op in de tijd. Ook hier slechts nog vage sporen in de vorm van onder meer een eikenlaan en een gracht. En ten slotte dus Nieuw Rande met het zandgele landhuis waar je even kunt pauzeren op het terras in een sfeer van grandeur…

Wandelen langs landgoederen bij de IJssel

Bekijk de route en download de gps-track van de wandeling via onze routepagina

Meer wandelinspiratie

  • Rondom het Zuid-Hollandse Haastrecht vind je zo’n echt oud polderlandschap met koeien en heel veel sloten. Als je over de historische graskades struint, fladderen de libellen en vlinders om je heen. Beleef de natuur van het Groene Hart zelf met deze wandelroute van Roots.
  • Houd je van landgoederen en wandelen? Check dan de wandelgids De mooiste landgoedwandelingen van Nederland gelanceerd. Daarin vind je 16 wandelroutes en 4 landgoedommetjes over en langs de fraaiste landgoederen die ons land kent. Lees meer over deze gids.

Foto’s: Ernst Kermers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen