Winterwandelen door het Dal van de Mosbeek (+ nog 2 winterroutes)

Daniël Mulder

23 December 2019 .

Dal van de Mosbeek

wandelroute Dal van de Mosbeek

In de zomer is bijna elk natuurgebied prachtig, maar waar kun je een heerlijke natuurwandeling maken in de winter? In het Dal van de Mosbeek in Twente, ontdekte Roots. Het bijzondere van het Dal van de Mosbeek is dat je ook ’s winters goed kunt zien waarom dit uiterste oostrandje van Nederland zo uniek is.

Dal van de Mosbeek

Foto’s: Ernst Kremers

IJs en Es

Het startpunt van de nieuwe Roots-wandelroute door het Dal van de Mosbeek (download hier gratis de gps-track) ligt naast het informatiecentrum IJs & Es in Mander. In het informatiecentrum kun je mooi zien je hoe dit gebied in Twente is ontstaan. Verbaas je over de enorme veranderingen in dit landschap, want in de loop van miljoenen jaren lag hier een reusachtige gletsjer, was het een droge woestijn, een tropische zee en er waren dampende moerassen. Het infocentrum is elke dag (onbemand) open van 10-18 uur. Toegang is gratis.

Met de nieuwe routekaart van Roots in de hand vertrek je vanaf IJs & Es voor een tocht van ruim 9 km of bijna 14 km door het uiterste oostrandje van Nederland. Je passeert twee watermolens, wandelt langs de Mosbeek, doorkruist heideterrein Paardenslenkte, pakt een stukje Duitsland mee (met uitkijktoren) en je wandelt rond de Mandercirkels.

Hof Espelo

Landschap rond Hof Espelo

Nog 2 mooie winterwandelingen

  • In het hart van de Vlaamse provincie Limburg ligt De Wijers, een natuurgebied met meer dan duizend vijvers. Veel ervan zijn in gebruik als viskwekerij, maar ook de natuur krijgt er alle ruimte. Deze nieuwe winterwandeling van Roots – die je vindt in het decembernummer 2019 – voert je langs spiegelend water, roerdompen en vissen. Een mooie wandeltip voor de kerstvakantie.
  • In de ommelanden van Hengelo en Enschede ligt een verborgen coulisselandschap waarin het Lonnekermeer en Hof Espelo de hoofdrol opeisen. Roots stippelde er een verrassende winterwandeling uit. En met de Roots-aanbieding in b&b Erve Grootenhuys maak je er een compleet wandelweekeinde van.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen