Wandelen bij Woudrichem: door een middeleeuwse rivierenlandschap

Daniël Mulder

31 August 2023 .

Tussen Sleeuwijk en Woudrichem in Noord-Brabant liggen drie bijzondere uiterwaarden. Alle drie anders! In de nazomer kun je er al wandelend genieten van het afwisselende rivierenlandschap tussen de paarden en koeien. Roots stippelde er een route uit van zo’n 11 kilometer.

Fluweelzacht strijkt het najaarszonnetje over de ochtendmist. Een paar eenzame grote wilgen priemen door het witte waas. Alles is gedoopt in pastelkleuren. De laatste zomerbloemen, zoals het paarse kaasjeskruid en het gele boerenwormkruid, vormen kleine felle accentjes in het gras.
Deze nieuwe wandelroute van Roots voert je door de drie uiterwaarden tussen Woudrichem en Sleeuwijk in Noord-Brabant. De uiterwaarden worden door Brabants Landschap op een natuurlijke manier beheerd. Althans, voor zover dat mogelijk is, want Rijkswaterstaat heeft er ook wat over te zeggen.

De stompe toren van de Martinuskerk van Woudrichem is langs de route fraai te zien. Foto: Edwin Giesbers

“Ruim 20 jaar geleden heeft er een grote ingreep plaatsgevonden in het kader van Ruimte voor de Rivier”, vertelt Bart Pörtzgen, boswachter bij Brabants Landschap. “De strangen, oftewel dode rivierarmen, zijn gegraven op de plek waar ze vroeger ook lagen. Het ziet er daardoor bijna middeleeuws uit. De strangen zijn uitstekende rustplekken voor vogels, zoals ganzen, wilde eenden, kuifeendjes, wintertalingen, futen en andere watervogels. In het najaar komen hier ook grutto’s en tureluurs foerageren voordat ze op trek gaan.”

Drie schiereilanden

Tussen de strangen liggen drie schiereilanden: de uiterwaarden. De hoger gelegen delen zijn zanderige oeverwallen en daar vluchten de paarden en koeien naartoe als het water komt. De lage stukken overstromen namelijk vaak ’s winters, al stonden ze tijdens het hoogwater in de zomer van 2021 ook blank.

In de nazomer staan delen van de uiterwaarden nog mooi in bloei. Foto: Edwin Giesbers

De uiterwaarden zijn alle drie toch net even anders. Eerst loop je over ’t Gors. Tussen dichte, gevarieerde loofbossen (met zowel wilgen als eiken) liggen hooilandjes. De vlinders en libellen vliegen er op mooie dagen vaak nog tot eind september, omdat het er zo beschut is.

De Groesplaat is het meest open en daar zet Brabants Landschap onder andere koeien voor in. “Hier grazen twee soorten, blonde d’Aquitaines en het inheemse brandrode ras. Zij houden de vegetatie laag.” De Holsteiners (zwartbonte koeien) liggen graag te zonnen op het strandje van uiterwaard nummer drie, de Sleeuwijkerwaard. Dit is een zeer gevarieerd gebied: van een voormalige griend voor het oogsten van wilgentenen tot rietmoeras.

Grazende koeien houden het landschap open. Foto: Edwin Giesbers

Woudrichem en slot Loevestein

Deze wandelroute van Roots biedt nog een extra uitstapje. Wandel je in Woudrichem over de vestingwal, dan zie je aan de oostkant op een gegeven moment een fiets- en voetveer. Daarmee kun je de Afgedamde Maas oversteken en als je dan het fietspad afloopt ben je na circa 20 minuten bij het beroemde kasteel slot Loevestein waar Hugo de Groot dankzij een boekenkist uit ontsnapte.

Wandel zelf deze route

Heb je zin in een nazomerwandeling rond Woudrichem? Bekijk de route online en download gratis de gps-track.

routekaart wandelen Woudrichem

Zoek je meer wandelinspiratie?

  • Geniet van bloeiende heidevelden met deze route over de Strabrechtse Heide.
  • Het Woldlakebos, onderdeel van het nationale park Weerribben-Wieden, is een uniek moerasbos. Hier leven enorme aantallen libellen, waaronder de zeldzame Kempense heidelibel. Ontdek het met ons 5 km tellende natuurommetje.
  • Kijk in ons overzicht met ruim 200 Roots-natuurwandelingen voor een wandelroute bij jou in de buurt.

Reportage: Monique van Klaveren / Foto bovenaan: Edwin Giesbers

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen