3 wandelroutes om de zomer te vieren

Daniël Mulder

1 June 2023 .

strabrechtse heide met wandelaar

Juni is dé zomermaand. Op 1 juni (vandaag dus) begint de meteorologische zomer en op 21 juni (de langste dag) de astronomische. Luid al wandelend de zomer in met een van deze drie fijne zomerroutes van Roots.

1. Insectenfeest op de Strabrechtse Heide

Sinds 2012 draagt de Strabrechtse Heide, ten zuidoosten van Eindhoven, het predicaat ‘insectenreservaat’. Tijdens de wandeling kijk je dan ook je ogen uit. Vele witjes en hooibeestjes kruisen je pad. Zilveren vleugels verraden een boomblauwtje en op het mulle zand rennen zandloopkevers en springen blauwvleugelsprinkhanen voor je uit. Wie geluk heeft, ziet misschien zelfs een gentiaanblauwtje, heidehommel of grote mierwesp. Deze laatste twee soorten komen in het zuiden van het land alleen hier voor. Meer info over deze wandelroute.

Strabrechtse Heide. Foto: Bob Luijks

2. Vrolijke drukte in het oude polderland

Rondom het Zuid-Hollandse Haastrecht vind je zo’n echt oud polderlandschap met koeien en heel veel sloten. Als je over de historische graskades struint, fladderen de libellen en vlinders om je heen. Rond de ruig begroeide Steinse Tiendweg is het bijvoorbeeld een drukte van belang: een heerlijk concert van kwakende kikkers en roepende scholeksters begeleidt het gefladder van diverse waterjuffers, vroege glazenmakers en oeverlibellen. Een paar visdiefjes en zelfs een zwarte stern hebben de plasjes van de Benschopper Boezem ten zuiden van Hekendorp uitgekozen als visvijver. Beleef de natuur van het Groene Hart zelf met deze zomerse wandelroute.

Haastrecht
Blauwe glazenmaker. Foto: Edwin Giesbers

3. Het zilte Zeeland bij de Kop van Schouwen

Bij de parkeerplaats aan de Adriaan van de Weijdeweg in het Zeeuwse Burgh-Haamstede, is een fraai uitkijkpunt gebouwd. Van achter de balustrade heb je een goed zicht op het omringende landschap. Blanke zandtoppen, met jong riet begroeide poelen, grillige berken, golvende duingraslanden en struweel wisselen elkaar af. Hier zie je goed dat de Kop van Schouwen bestaat uit twee werelden. De weidsheid van de stuivende duinen en de beslotenheid van het grootste bos van Zeeland. Roots heeft beide werelden met elkaar verbonden door één afwisselende wandeling. Lees verder.

Kop van Schouwen. Foto: Ernst Kremers

Meer wandelinspiratie van Roots

  • Een van de nieuwste wandelroutes van Roots ligt in Groningen. En deze route gaat niet door uitgestrekte weilanden of akkers, maar langs kleine weides, omsloten door houtsingels. Daarom zijn de Doezumermieden en Polder de Kale Weg in het Westerkwartier zo verrassend.
  • Zere schouders, pijnlijke rug? Zo pak je het beste je wandelrugzak in.

Foto bovenaan: Bob Luijks

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen