Wanderlust: de drang om wandelend de wereld te ontdekken

Daniël Mulder

29 October 2019 .

Sunset at West Portal. Western Arthur's Range, Southwest Tasmania.

Het boek Wanderlust is een catalogus van droomtochten waarin het heerlijk bladeren is. Maar wees gewaarschuwd, wandelverslaving ligt op de loer.

Wat is dat toch, het verlangen de wereld te ontdekken via bijzondere wandelpaden? Cam Honan, een ervaren hiker die meer dan vijftig landen bezocht en schrijver van Wanderlust (Kosmos uitgevers, € 35) weet het wel. “Wanneer we onze zintuigen onderdompelen in de natuur, wordt onze glimlach breder en worden onze gedachten helderder.”

Wanderlust

Wanderlust – de term komt oorspronkelijk uit het Duits en duidt op de drang nieuwe werelden te verkennen – bevat 32 wandelroutes. Legendarische hiking trails, noemt Honan ze zelf. Een aantal daarvan heeft beslist hun sporen verdiend, denk aan de Appalachian Trail in Amerika of het South West Coast Path in Engeland. Maar er zitten ook iets minder bekende trails bij, die zeker niet minder spectaculair zijn.

WanderlustUitdagende paden

Neem de 1.200 km tellende Great Divide Trail in Canada, die als niveau ‘gemiddeld tot moeilijk’ krijgt in dit boek. Veertig tot vijftig dagen door de wildernis struinen met een tent die bestand is tegen extreme omstandigheden, dat klinkt als een heuse uitdaging voor de gemiddelde Pieterpad-wandelaar.

Maar wie zegt dat je alle routes moet lopen? Lekker bladeren in deze catalogus van droomtochten kan ook heel fijn zijn, want de fotografie is fraai, de info biedt een mix van sfeer en praktisch. “Begin dicht bij huis met een langeafstandspad,” zo schrijft Honan, “maar de kans bestaat dat je steeds verder wilt gaan als je eenmaal verslaafd bent.” Wie weet vind je jezelf ooit terug op bijvoorbeeld de Torres del Paine Trekking in Chili, bevangen door Wanderlust.

Avontuur in Nederland: Roots Natuurpad

Een pad van bijna 360 km die zoveel mogelijk over onverharde paden voert, dat is het Roots Natuurpad. De route, die je het best als avontuurlijk kunt omschrijven, want je moet soms best moeite doen om bij een start te komen, gaat van Delfzijl naar de grens bij Noord-Brabant. Het boek heeft al een vijfde druk behaald. De gids (€ 15) bestel je eenvoudig online via Roots en wordt gratis verstuurd.

 

Foto’s: Viktor Posnov

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen