Winterwandelingen: dit zijn 5 mooie routes om de winter te beleven

Daniël Mulder

12 January 2024 .

Winterwandeling Hügelgraberheide

wandelroute Dal van de Mosbeek

Juist nu het buiten tintelfris is en op de wandelpaden een laagje sneeuw ligt, moet je eropuit in de natuur. Want dit is hét weer voor een frisse neus én om diersporen te zien. Roots maakt het kiezen van een route eenvoudiger met deze 5 mooie winterwandelingen in Nederland.

1 Wandeling: Terschelling

Friesland / Oosterend / lengte: 11,1 km

Op Terschelling wandel je in een dag van de waddenkust naar het Noordzeestrand en terug. Dwaal met Roots door de verlaten duinen, doorkruis oude bosjes, zie deinende eidereenden en bekijk de indrukwekkende Boschplaat, een Europees natuurreservaat. Bekijk de route en download gratis de gps-track.

Winterwandeling op Terschelling
Een winterwandeling op Terschelling is altijd een goed idee. Foto: Niels Kooyman

2 Wandeling: Kootwijkerzand

Gelderland / Kootwijk / lengte: 13,2 km

Het Kootwijkerzand is de grootste actieve zandverstuiving in West-Europa. In de winter is het een ruwe wildernis waar wind, kou en stuivend zand heersen. En vanaf een twaalf meter hoge uitzichttoren kijk je helemaal naar het monumentale Radio Kootwijk, dat je onderweg ook passeert. Bekijk de route en download gratis de gps-track.

3 Wandeling: Groene Hart

Zuid-Holland / Hazerswoude-Dorp / lengte: 16,1 km

Een vogeloase tussen snelwegen, spoorlijnen en dorpen: ingeklemd tussen de verworvenheden van de moderne maatschappij kun je al wandelend ook in het Groene Hart in de winter volop vogels spotten. Dan strijken er namelijk duizenden wintergasten neer in de polder. Bekijk de route en download gratis de gps-track.

Knobbelzwanen tussen ijs.
Knobbelzwanen omringd door ijs. Foto: Edwin Giesbers

4 Wandeling: Dal van de Mosbeek

Overijssel / Mander / lengte: 14,1 km

Natuurlijk, in de zomer is bijna elk natuurgebied prachtig, maar waar kun je een heerlijke natuurwandeling in de winter maken? Het bijzondere van het Dal van de Mosbeek in Twente is dat je ook ’s winters goed kunt zien waarom dit uiterste oostrandje van Nederland zo uniek is. Bekijk de route en download gratis de gps-track.

Winterwandeling Dal van de Mosbeek
Winterwandeling rond Dal van de Mosbeek. Foto: Ernst Kremers

5 Wandeling: De Zilk

Grens Noord- en Zuid-Holland / De Zilk / lengte: 17,2 km

Rond de grens van Noord- en Zuid-Holland en snuffelend aan de Noordzee liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen. In het zuiden van dit natuurgebied ligt De Zilk. Hier kun je nog urenlang in je eentje ronddolen en word je overladen met cadeautjes als intense stilte, mooie vergezichten en winterse pareltjes in het mos. Bekijk de route en download gratis de gps-track.

schoenafdruk in sneeuw tijdens een winterwandeling
Net als dieren laat ook de mens sporen achter in de sneeuw. Foto: Ernst Kremers

Meer wandelinspiratie

Foto bovenaan: Ernst Kremers


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen