Zwillbrocker Venn: grensmoeras met Zuid-Europees tintje

Daniël Mulder

5 April 2019 .

Voor het natuurommetje van april steekt Roots in de Achterhoek de grens over naar Duitsland. Als de meeuwen even hun snavels houden, is het Zwillbrocker Venn een tempel vol rust, zo ervaart Roots. 

Nog geen 500 meter over de grens met Duitsland, even ten oosten van Groenlo in de Achterhoek, ligt in het buurtschap Zwillbrock een fraaie barokkerk, die het startpunt vormt van dit natuurommetje van ruim 5 km. Deze Sint-Franciscuskerk is gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw als onderdeel van een klooster.

zwillbrocker venn

Illustratie: Cécile Vrinten

Het is nog vroeg in de ochtend en de sacrale stilte zindert. Ergens in de verte klinkt echter een vaag geraas. Snelwegen liggen hier niet in de buurt, dus dat kan niet de bron zijn van het geluid. Het wordt langzaam luider en ineens wordt duidelijk: het zijn vogels. En veel ook, want na zo’n vijf minuten wandelen heeft het zachte geraas plaatsgemaakt voor een luid gekrijs. Bij een waterplas zit een omvangrijke kolonie kokmeeuwen. De officiële schatting komt uit op 16.000 meeuwen; daarmee vormt het de grootste kolonie kokmeeuwen van Duitsland.

Zuurstokken met vleugels

Na een kleine kilometer wandelen bereik je niet alleen de zuidelijke rand van het natuurgebied Zwillbrocker Venn, maar ook de grens met Nederland. Aan Nederlandse zijde kijk je uit over het gecultiveerde landschap met boerderijen in de verte en melkvee in de weilanden. Via het pad dat een poosje de landsgrens volgt, duik je later het veengebied weer in.

Zwillbrocker Venn

Flamingo’s in het Zwillbrocker Venn. Foto: Marieke de Boer

Zo vroeg in het voorjaar zie je de voorzichtigheid waarmee de natuur ontwaakt. Veel bomen en planten zijn nog kaal, maar enkele varens staan al op punt het al hun bladeren uit te vouwen. April is sowieso een goede maand voor een bezoek aan dit gebied want van april tot juni strijken hier sinds 1983 flamingo’s neer en zelfs zonder verrekijker zijn ze heel goed te zien. Het Duitse moerasgebied krijgt zo een Zuid-Europees tintje.

Op tournee

Deze kolonie bestaat voor het merendeel uit ontsnapte exotische Chileense en Caraïbische flamingo’s, maar het omvat ook een paar wilde Europese flamingo’s. Vanaf juli gaan de flamingo’s met hun jongen op tournee door Nederland: je ziet ze langs het IJsselmeer, op het Veluwemeer bij Elburg, de Steile Bank voor Friesland en soms het Lauwersmeer of het Kinselmeer bij Amsterdam.  Vanuit een kijkhut heb je prachtig uitzicht op de vogels. Via een paar prachtige kronkelpaadjes keer je uiteindelijk terug naar de rust die er heerst rond de kerk.

Ligging en startpunt

Start- en eindpunt is bij de barokkerk, Zwillbrock 9 in Zwillbrock (Vreden). Via een verbindingsweg (gaat over in zandpad) in zuidelijke richting kom je vanzelf bij het veenmeer. Download hier gratis de gps-track van de route of print de routekaart (geen routebeschrijving!) uit. De complete reportage vind je in het aprilnummer van Roots.

Purmerbos

Daslook. Foto: Jaqueline Raaijmakers

Nog 3 mooie natuurommetjes

De Grebbeberg bij Rhenen biedt duizelingwekkende uitzichten…
Het Matingerzand in Drenthe voor bloeiende heide en jeneverbessen…
Het Purmerbos in Noord-Holland biedt nu volop lentesferen…

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Wandelen