Zo fotografeer je Bokeh

René Alblas

20 September 2023 .

Bokeh is een veel gebruikte term in de wereld van de natuurfotografie. Wat is bokeh eigenlijk? En hoe pas je het toe in jouw foto’s?

De term bokeh komt uit het Japans. Je zegt bokè (en niet boké). Kort gezegd betekent het de “schoonheid van de onscherpte”.

De lichtpuntjes van bijvoorbeeld waterdruppels buiten het scherptegebied van je foto veranderen in zachte, transpararante bolletjes. Dat is de bokeh.

Voor de mooiste bokeh gebruik je een lens met een lage diafragmawaarde, oftewel een grote diafragmaopening. Een waarde van f/1.8 is al fraai, maar een lens die tot f/1.4 of zlefs f/1.2 kan gaan is nog beter.

Gaat jouw lens niet zover en is jouw maximale opening bijvoorbeeld f/3.4? Dan kun je toch nog wel bokeh fotograferen, door een onderwerp te kiezen dat ver van de achtergrond verwijderd is. Zo wordt de achtergrond vanzelf onscherper.

Fotograaf Bert Faber geeft toelichting:

“Je kent ze vast wel, die dromerige foto’s met van die fraaie lichtcirkels erin. Tenminste ik vind ze persoonlijk wel fraai, zolang ze niet te overheersend zijn. Deze lichtpuntjes of cirkels worden bokeh genoemd. Bokeh ontstaat door met weinig scherptediepte, meestal tegen het licht in, lichtpuntjes te fotograferen. Als je met geringe scherptediepte, dus een open diafragma, deze lichtpuntjes fotografeert, vervagen ze en ontstaan de fraaie lichtcirkels in de foto. Aan de hand van enkele voorbeelden beschrijf ik hoe je eenvoudig van dit effect gebruik kan maken.

De heide

Een eerste voorbeeld is de bloeiende heide. Deze heidepol staat vlak voor een paar bosjes in de schaduw. Door een laag standpunt in te nemen en met een open diafragma tegen het zonlicht in te fotograferen wat door de bosjes valt, krijg je de fraaie bokehcirkels.

Een tak

bokeh

Een tweede voorbeeld is een tak in een boom. Ook hier heb ik met een open diafragma op de tak scherp gesteld. Doordat het tegenlicht door de bladeren van de boom gefilterd wordt, krijg je ook hier de bokehcirkels.

Blaadjes

bokeh

Bij deze foto ben ik onder een boom gaan staan en heb recht omhoog gefotografeerd. Het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren. Door een beetje over te belichten, blijven de blaadjes op de voorgrond ook mooi van kleur.

Zonnedauw

bokeh

Zonnedauw is een heel klein plantje en is ideaal voor Bokeh liefhebbers. In dit geval zijn er tussen de macrolens en de camera nog een paar tussenringen geplaatst zodat ik heel erg kan inzoomen en selectief een stukje scherp krijg.

Een ven

bokeh

Bij deze foto heb ik een wat hoger standpunt genomen en zorgt de ven achter de libel voor de nodige Bokeh cirkels. Doordat het zachtjes waait, ontstaan kleine golfjes in de ven die weer zorgen voor gebroken licht en het Bokeh effect.

Dauw

bokeh

‘s Morgens vroeg met dauw op de begroeiing gefotografeerd. Door een heel laag standpunt te gebruiken, fotografeer ik tussen de dauwdruppels door en krijg ik fraaie bokehcirkels.

Een ongelukkige juffer

bokeh

Deze juffer heeft pech gehad en zit vast gekleefd in de zonnedauw. Op deze foto is wel mooi te zien dat de onscherpe druppels op de zonnedauw zorgen voor Bokeh, terwijl de scherpe druppels, gewone druppels blijven.”

Nog meer bokeh

“Deze aalscholver toont zich al drogend in volle glorie terwijl de glinstering door het zonlicht op het water voor een mooie natuurlijke bokeh zorgt”, schrijft fotograaf Frank Bruynseraede.

Door een zeer beperkte scherptediepte zijn de meeste grassprieten onscherp en vormen de druppels een mooi bokeh. De foto is van Bert van Elten

Een mooi moment om bokeh te fotograferen: tijdens zonsopkomst.

Ook leuk: zo fotografeer je mist

Kijk hier voor meer fotoinspiratie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie