Zo fotografeer je PADDENSTOELEN

René Alblas

19 October 2018 .

In de nieuwe online-serie “Zo fotografeer je…” behandelt Bert Faber een geliefd onderwerp van veel natuurfotografen: paddenstoelen!

In de herfst is het dubbel genieten in de bossen. Naast de prachtige herfstkleuren in de bomen schieten de paddenstoelen uit de grond. Die wil je vastleggen! Maar hoe maak je nu een mooie foto van een paddenstoel?

Ga door de knieën. Net zoals je kleine kinderen ook vanaf een laag standpunt fotografeert (dat kleine neefje wordt nu een stoer mannetje), fotografeer je ook paddenstoelen vanaf een zo laag mogelijk standpunt.

Let op de omgeving. Niet alleen de paddenstoel, maar ook de omgeving is belangrijk in je foto. Liggen er takjes in de weg? Of grassprietjes die hinderlijk in beeld zijn? Met respect voor de natuur een beetje opruimen geeft vaak een mooier resultaat.

• Open diafragma. Met een open diafragma (een laag getal) krijg je weinig scherptediepte en vervaagt alles rondom de paddenstoel en krijg je mooie rustige foto’s

Paddenstoelen

Open diafragma voor een vage achtergrond

• Handmatig scherpstellen. Bij macrofotografie slaat de autofocus vaak op hol omdat hij niet weet waar hij moet scherpstellen. Moderne camera’s beschikken vaak over live-view op het schermpje. In combinatie met handmatige scherpstelling en live-view kan je heel nauwkeurig scherpstellen.

• Gebruik een statief. Omdat paddenstoelen vaak op donkere plekken staan is het gebruik van een statief of een rijstzak vaak noodzakelijk om scherpe foto’s te krijgen.

• Licht of schaduw. Een paddenstoel die in direct zonlicht staat, bleekt vaak uit op de foto. Een paddenstoel in de schaduw geeft een veel beter resultaat. Of gebruik eventueel een witte paraplu om de paddenstoel in de schaduw te zetten.

Paddenstoelen

Paddenstoel in de schaduw, waarbij de kleine paddenstoel is opgelicht met een lampje

• Bijlichten. Door middel van bijvoorbeeld aluminiumfolie, een cd of een zaklampje kan je ook de onderkant van de paddenstoel oplichten, waardoor de paddenstoel er meer uitspringt.

• Voorgrond, achtergrond. Er liggen vaak prachtig gekleurde herfstbladeren in het bos, als je deze tussen de lens en de paddenstoel houdt, kun je hele fraaie kleureffecten bereiken.

In deze foto zijn enkele gekleurde bladeren gebruikt om een kleurrijke foto te maken

Voor de gevorderde fotograaf

• Creëer je eigen regen. Door een losse flitser achter de paddenstoel te leggen en met een plantenspuit water over de paddenstoel te spuiten, kan je dit regeneffect bereiken. De flitser staat op de achtergrond gericht en belicht alleen de waterdruppels en niet de paddenstoel zelf. In dit geval is een extra lampje gebruikt om de paddenstoel te belichten.

Als je nog een stapje verder wilt gaan: met flitslicht en een plantenspuit kun je creatieve beelden maken


Meer Zo fotografeer je