Fotogenieke paddenstoelen

Paul Bohre

7 November 2023 .

Het regent al weken pijpenstelen. Slecht voor ons humeur en onze botten, maar goed voor de natuur. En …. fotogenieke paddenstoelen. Ze schieten nu letterlijk uit de grond. En de ene is nog mooier dan de andere. Ga er vooral op uit en geniet ervan. Roots geeft je een paar tips mee.

Porseleinzwam

Deze fraaie paddenstoel (foto in de kop) behoort tot de familie Physalacriaceae. Het is een witte tot ivoorkleurige plaatjeszwam waarvan de hoed bedekt is met een slijmlaag. De regendruppels lopen er daardoor letterlijk af. De vruchtlichamen staan meestal in groepjes, variërend in grootte wat het extra leuk maakt om ze op de gevoelige plaat te zetten. Vooral als het zonnetje even doorkomt en de druppels oplicht en de herfstbladeren er achter ook. Zo krijg je een mooie compositie.

Paddenstoelen
De draaddunne mycena’s zijn wel een uitdaging om mooi op de foto te krijgen. Foto: Paul Böhre

Draaddunne mycena’s

Mycena is een geslacht dat behoort tot de plaatjeszwammen. Dit is een omvangrijke groep (bijna honderd soorten) van kleine, sierlijke, langgesteelde paddenstoeltjes met gewelfde of klokvormige hoedjes. Kenmerkend zijn de (soms doorschijnende) gestreepte rand en de bleke lamellen. Het is wel even een gedoe om ze mooi op de foto te krijgen, want hiervoor moet je op je buik op de natte bladeren. Maar dan heb je ook wat!

Paddenstoelen
Het kleverige koraalzwammetje is een verrassend kleurrijke verschijning. Foto: Paul Böhre

Kleverig koraalzwammetje

Dat geldt ook voor het fotograferen van koraalzwammetjes. Ze zijn prachtig fluoriserend geel tot feloranje, maar ze groeien vaak op rottende boomstronken. Het is een saprofiet, dat wil zeggen dat de paddenstoel leeft van dood materiaal. In dit geval van dood naaldhout. Het is een zeer algemene soort, dus succes gegarandeerd als je op een herfstdag op zoek gaat in een naaldbos.

Paddenstoelen
Aardsterren zijn een aparte verschijning op de zand- of bosgrond. Foto: Paul Böhre

Gekraagde aardster

De gekraagde aardster bestaat uit een bolvormig deel in het midden, die doet denken aan een stuifzwam. Daarin vormt hij de sporen. Bij rijpheid ontstaat er een opening aan de bovenkant waar de sporenwolkjes uit ontsnappen. Als een vulkaan met een kratermond. Kenmerkend voor de soort is dat de opening franje-achtig gewimperd is. Je kunt hem vinden in parken, bossen en duinen. Ze houden van iets open plekken, vaak tref je ze langs het pad.

Paddenstoelen
De spechtinktzwam is en blijft een zeldzame maar wel een mooie verschijning. Foto: Paul Böhre

Spechtinktzwam

De zwart-witte tekening doet denken aan het verenkleed van de grote bonte specht. De spechtinktzwam is een buitenbeentje binnen de inktzwammen: het is een relatief grote soort en door zijn bonte uiterlijk gemakkelijk herkenbaar. Wat alle inktzwammen met elkaar gemeen hebben: ze zijn prachtig om te fotograferen. Je moet wel geluk hebben om een spechtinktzwam te vinden, want ze zijn zeldzaam.

Meer paddenstoelen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws