De 10 mooiste foto’s van jonge dieren

René Alblas

3 July 2024 .

Een schitterend fotografie-onderwerp in het voorjaar en vroege zomer: jonge dieren in de natuur. Schattigheid troef, dat is zeker. Maar hoe maak je er ook nog een creatieve en technisch perfecte plaat van? Deze foto’s van Rootslezers laten het zien.

Een uitdaging bij jonge dieren fotograferen, is het niet verstoren. In je enthousiasme kun je zomaar een stap te dichtbij komen en kunnen de jonge ouders (of de jongen zelf) op de vlucht slaan. Het gebruik van een (flinke) telelens en niet perse een beeldvullende plaat van het jonge dier nastreven, helpen hierbij.

10 keer jonge dieren

Kevin en Mandy Bezemer-van Sighem – Vossenwelpje in prachtig licht

Het prachtige licht en het contrast tussen de scherpe vos en de compleet onscherpe omgeving maken van deze foto iets bijzonders.

Beverley Brouwer – Gansje tussen het gras

Schattigheid in optima forma. Het lichtje in het oog is fraai en het spel met scherpte (kop en één grassprietje) en onscherpte (de rest) is perfect.

Isabelle Onselaere – Broederliefde

De interactie tussen deze twee jonge vosjes is prachtig weergegeven. Het licht en de compositie (met voldoende ruimte in de kijkrichting) zijn perfect.

Doorkijkje naar negen jonge staartmeesjes – Susanne Vedder

Hoe langer je er kijkt, hoe meer je ontdekt. Er is een soort van gestructureerde chaos: de meesjes zitten “rommelig” naast elkaar maar wel keurig op één lijn. Ook de takken ogen in eerste instantie wat “rommelig”, maar ook daar blijkt een mooi ritme in de diagonale takken te zijn. Prachtige plaat en bovendien de Foto van de Maand mei.

Birgitta Slappendel-Roos – Slapend welpje

Een knappe prestatie, omdat dit vosje niet door lijkt te hebben dat hij/zij wordt gefotografeerd.

Grote bonte specht met jong – Hans van Wijck

Een perfecte timing van de fotograaf en bovendien leuk om te zien dat de vader specht zo’n grote hoeveelheid voedsel meebrengt.

Handige tips om spechten te fotograferen.

Gina Heynze – Nijlgansjes

Het juiste moment. De jonge gansjes lijken hier even een soort van ongestoord kwaliteitsmomentje te hebben.

Martin van der Kruijk – Jonge kluut verkent de nieuwe wereld

Het licht en de reflectie in het water zijn prachtig. Maar de grootste troef van deze foto is de compositie: de symmetrie van de achtergrond contrasteert mooi met de positie van de kluut.

Marvin Timmerman – Jonge grutto aan de wandel

Het lichte contour van de grutto zorgt ervoor dat de vogel goed loskomt van de achtergrond. Daarnaast is de compositie perfect, met de madeliefjes als een soort sluier.

Zo fotografeer je de grutto.

Samantha van Dooren – Jonge vos volgt moedervos

De blik, het opgetilde voorpootje, de donshaartjes. Allemaal dragen ze bij aan een hoge ah en oh waarde. Bovendien maakt de onscherpe moeder de foto extra spannend.

Verder lezen over jonge-dierenfotografie

Nog meer schitterende jonge dieren foto’s vind je hier.

Natuurlijk ga je altijd respectvol met de natuur om, als je gaat fotograferen. Hoe precies? Dat lees je in de Tips voor verantwoord fotograferen.


Meer 10 mooiste