Nu te doen: grutto’s fotograferen

René Alblas

6 March 2024 .

Maart is de maand voor grutto’s fotograferen. In deze maand komen veel grutto’s vanuit hun zuidelijke winter-verblijfsplaatsen weer terug naar de Lage Landen. De gracieuze vogel laat zich goed fotograferen, maar wees voorzichtig en houdt afstand!

De grutto

De grutto is een vrij grote steltloper met lange poten en een niet gekromde snavel. Opvallend zijn de oranjebruine kop, nek en borst in de zomer. In de winter kleurt de grutto grijsbruin. De snavel is oranje, met uitzondering van de punt. Zijn roep kun je (met wat fantasie) beschrijven als “utto, utto, utto” Als je deze roep vlak boven je hoofd hoort, ben je te dichtbij het nest gekomen. De grutto beschermt het nest en probeert je te verjagen.

Hoe klinkt een grutto? Dat hoor je in de Roots podcast over grutto’s.

Waar kun je grutto’s fotograferen?

Plekken waar je de grutto’s goed kunt bekijken zijn: het Landje van Geijsel ten zuiden van de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel, de Noordwaard in de Biesbosch en plas-dras gebieden in de Eempolders, Arkemheen en de Workumerwaard. In de Ezumakeeg, bij het Lauwersmeer, zijn vogelkijkhutten waar je grutto’s kunt waarnemen.

Hoe kun je het beste grutto’s fotograferen?

  • Ga nooit zomaar een weiland in waar grutto’s aan het broeden zijn. Verstoring kan het broedsel ernstig in gevaar brengen. Fotograferen vanuit een auto, langs een grutto-weiland is de veiligste optie of fotografeer de vogels vanuit een schuilhut.
  • Grutto’s zitten vaak op paaltjes (van een hek bijvoorbeeld) en dat maakt ze goed fotografeerbaar. Pas op dat je niet teveel van het hek in beeld brengt. Omdat je altijd afstand moet houden is een telelens van minstens 300 millimeter een must.
  • Een mooie uitdaging is het fotograferen van grutto’s in vlucht. Vooral tijdens de broedperiode maakt de grutto spectaculaire baltsvluchten. Om bewegingsonscherpte te voorkomen moet je hiervoor een zeer korte sluitertijd (maximaal 1/1000) gebruiken. En je hebt natuurlijk de meeste kans op succes als je heel veel vluchtfoto’s achter elkaar maakt. Voor een rustende grutto volstaat een sluitertijd van 1/60 of korter.
  • Een handige accessoire is een rijstzak voor in het autoportier. Zo kun je de camera met (flinke) telelens mooi stabiliseren.

Fotograferen zonder de natuur te verstoren. Hoe pak je dat aan? Zo fotografeer je met hart voor de natuur.

Foto: Martijn van Sabben

Lees hoe Bert van Elten deze foto van vechtende grutto’s maakte.

Ook ideaal in deze maand: de paddentrek fotograferen!

Foto bovenaan: Servan Ott

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie