Roots is hét magazine dat je midden in de natuur brengt met adembenemende natuurfotografie, prachtige natuurreportages en tips geeft om zelf de mooiste foto’s te maken!

Vogels

Vogels

Boerenzwaluw terug

De komende tijd keren ze weer terug op hun vertrouwde broedplekken: boerenzwaluwen. En kun je weer naar hun prachtige gekwetter luisteren. Ook via onze Roots vogelpodcast Notenkrakers!

velduil
Natuurshot van de week

De felle ogen van de velduil

In het Friese natuurgebied Easterskar filmde Jacqueline Knijpstra deze velduil, die rustig op een paaltje zat. “Hoe vaak krijg je de kans, om een uil van zo dichtbij te mogen observeren”, aldus de maker van het Natuurshot van de Week.

groene specht in vlucht
Podcast

Geluid groene specht: de lach van een maniak

Het geluid van de groene specht wordt omschreven als heksengelach of de lach van een maniak. Beoordeel het zelf en luister naar onze podcast Notenkrakers over de groene specht.

Vogels

Baltsende futen

De futen verruilen hun saaie winterkleed nu voor hun fraaie voorjaarsdos. De baltstijd komt er weer aan, waarbij de mannetjes de vrouwtjes het hof maken. Een prachtig ritueel om te zien én te horen!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!

roodborsttapuit
Vogels

Hotspots van de roodborsttapuit

Vanaf februari en maart hebben roodborsttapuiten het druk: baltsen, een nest maken, eieren uitbroeden en voedsel verzamelen. Ze zitten vaak op een uitkijkpost te zingen of naar insecten te speuren. Dé kans ze te zien!

Vogels

Roots vogelweekend naar Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is voor vogelaars een gebied om je vingers bij af te likken. Zeker in het voorjaar, als alles zingt en de doortrek ook nog eens in volle gang is. Ga mee met het Roots vogelweekend begin mei naar deze bestemming en geniet van al dat moois!

Vogels

Nu te zien en te horen: de havik

Momenteel maak je meer kans op het zien en horen van een havik in en boven het bos. Deze prachtige roofvogels maken elkaar het hof op opvallende wijze. Hier lees je er meer over…

kraanvogels
Vogels

Duizenden kraanvogels onderweg!

De afgelopen dagen zijn weer veel overtrekkende kraanvogels gemeld boven zuidoost- en midden-Nederland. Een magnifiek gezicht en ook een prachtig geluid om te horen! Hou de lucht in de gaten!

bosuil in boom
Natuurshot van de week

Bosuil langs het wandelpad

Dat is een fijne verrassing: Niek Kuijpers zag een bosuil in een boom langs het wandelpad. Hij kon de uil rustig filmen en maakte zo het Natuurshot van de Week.

Vogels

Eerste grutto’s alweer terug

De eerste grutto’s zijn alweer terug in het land. Onder andere op het bekende Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Heerlijk om hun geluid weer ter horen. Het voorjaar komt er aan!