Spechten roffelen erop los

Paul Bohre

30 January 2024 .

In de winter zetten de grote bonte spechten hun territorium uit. En zeker omdat deze winter zo zacht is, roffelen de spechten er nu al flink op los. Je hoort ze werkelijk overal in het bos. Meteen de kans om er een te zien!

Aan het eind van de winter en begin van het voorjaar, zetten de grote bonte spechten hun territorium uit. En dat doen ze vooral door opvallend op takken te timmeren. Het is hun manier van zingen: bedoeld om een partner te lokken en tegelijkertijd het territorium af te bakenen. Omdat het de laatste weken zulk zacht weer is, zijn veel spechten nu al heel actief.

Grote bonte spechten komen steeds vaker voor in de tuin. Foto: Paul Böhre

Spechten roffelen erop los

Dat roffelen doen ze bij voorkeur op dode en liefst holle takstompen, waardoor het geluid extra wordt versterkt. Iedere specht heeft weer een andere roffel: de grote bonte specht kort en hard, de kleine bonte specht juist wat langer en veel zachter, de zwarte specht juist dof, diep en lang. Soms doen het mannetje en vrouwtje dat om de beurt, zodat een duet ontstaat.

Spechten roffelen erop los
Spechten zijn uitgerust met prima gereedschap om te hakken en over de stam te kruipen. Foto: Rogier Mos

Uitstekend gereedschap

Om dit te kunnen, zijn spechten uitgerust met speciaal gereedschap. Ze hebben allereerst bijzonder sterke tenen met extra lange scherpe en gekromde nagels waarmee ze zich goed kunnen vastklampen aan de stam. De meeste spechten hebben de twee binnenste tenen voorwaarts, en twee buitenste tenen achterwaarts staan, zodat ze gemakkelijk verticaal kunnen klimmen. De staart is extra stevig en wordt tijdens het klimmen als ondersteuning gebruikt. De stevige, scherpe snavel van de grote bonte specht wordt door de vogel onder andere gebruikt om een nestholte uit te hakken, om voedsel te zoeken en om contact te maken met soortgenoten. Het voedsel wordt voornamelijk gevonden op stammen en takken van bomen, waarbij de snavel gebruikt wordt om insecten en kleine diertjes uit het hout te lokken.

Kijk- en luistertips

Vooral de grote bonte specht heeft er een handje van om lange tijd te roepen vanaf een uitstekende tak in een boomtop. Als je er een lange tijd hoort roepen, scan dan dode uitstekende takken op een zittend ‘bobbeltje’, dat is dan de specht.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels