Kom ook naar de Nacht van de Vleermuis 2020

Daniël Mulder

24 August 2020 .

Vleermuizen leiden overdag een verborgen bestaan in kelders en onder dakpannen. Pas als de nacht valt, gaan ze op pad. In Nederland leven meer dan twintig soorten. Tijdens de Nacht van de Vleermuis, van vrijdag 28 t/m zondag 30 augustus, kun je veel soorten zien en horen tijdens speciale excursies die verspreid over Nederland en Vlaanderen worden gehouden.

Vleermuizen zijn bijzonder, het zijn namelijk de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Tussen hun voorpoten en hun lijf en tussen de achterpoten en de staart zit namelijk een heel flexibele en dunne vlieghuid waarmee ze uitstekend kunnen vliegen.
Bij schemering kun je met wat geluk een vleermuis zien fladderen, want als het donker wordt komen ze naar buiten om te jagen op insecten of om te paren. Augustus is bijvoorbeeld de paartijd van de gewone dwergvleermuis. Mensen met goede oren, zoals kinderen, kunnen de mannetjes nu zelfs horen roepen zonder vleermuisdetector.

Vleermuis vliegend_christian_biemans

Nacht van de Vleermuis

Aankomend weekeinde staat in heel Europa de vleermuis voor even in het spotlicht, ook in Nederland en Vlaanderen, want dan is het de Nacht van de Vleermuis. Voor iedereen die graag meer wil weten over vleermuizen zijn er door het hele land verschillende activiteiten. Er zijn vaartochten om vleermuizen te kijken, je kunt naar ze luisteren via speciale batdetectoren of bezoek een plek waar vleermuizen leven.

Kun je nu geen genoeg krijgen van vleermuizen? Op 29 en 30 augustus is ook de Najaars Vleermuistuintelling 2020. Jij kunt daarbij helpen door ‘s avonds in je tuin de vliegende vleermuizen te tellen. Je waarnemingen kun je hier doorgeven.

Meer over vleermuizen

Foto: Christian Biemans


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda