Wat een vraag: bestaan er vampiervleermuizen die bloed drinken?

Daniël Mulder

26-10-2021 00:00:00

vampiervleermuizen

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld, omdat komend weekend Halloween wordt gevierd: bestaan er vampiervleermuizen die bloed drinken?

“Jazeker, maar niet in Nederland”, legt vleermuisdeskundige Jasja Dekker uit. “Van de ongeveer 1.240 beschreven vleermuissoorten leven er drie alleen maar van bloed. De overige 1.237 vleermuissoorten leven van insecten, fruit, stuifmeel en er zijn een paar soorten die vis of kikkers eten.”

vampiervleermuizenVampiervleermuizen

De drie soorten vampiervleermuizen (Desmodus rotundus, Diphylla ecaudata en Diaemus youngi) komen voor Midden- en Zuid-Amerika. Ze zuigen het bloed niet uit hun slachtoffer, maar ze maken een kleine beet in een ader.
In hun speeksel zitten antistollingsmiddelen en stoffen die zorgen dat de aders niet samentrekken. Zo blijft de wond een tijdje bloeden en kunnen ze het bloed oplikken. Een aantal van de antistollingsmiddelen uit het speeksel wordt nu in de geneeskunde ingezet als medicijn. De naam van een van die middelen? Draculine.

Meer lugubere natuurvragen

Zin in nog meer natuurweetjes?

De Roots Natuuragenda 2022 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De Roots Scheurkalender 2022 (t.w.v. € 15,99) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2022 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Recente Editie


Meer Dieren