De 5 beste natuurboeken van 2014

Daniël Mulder

28-12-2014 00:00:00

DOOR: DANIËL MULDER

Je hoort het woord nog zelden: boekenwurm. Jammer, want met een beetje veel lezen is weinig mis. Gelukkig verschijnen er nog steeds stapels boeken. Ook natuurboeken blijven het licht zien. Niet een paar, maar veel. Ieder jaar weer. De oogst van 2014 was groot, en soms bijzonder. Als boekenwurm van Roots ben ik zo vrij geweest een lijstje te maken met mijn 5 favoriete natuurboeken van 2014. Want met een goed boek onder een boom heb je de wereld voor even in je handen. En daarna stop je de wereld terug in je rugzak.

Fictie: De vliegenval van Fredrik Sjöberg is zowel echt als droom. Het is fictie en non-fictie in hetzelfde lichaam. Het gaat over een Zweedse bioloog op een eilandje die onderzoek doet naar vliegen. Jazeker, dat klinkt saai maar het is een bedwelmend goed boek.

Non-fictie: Een verhaal met een angel van hommelexpert Dave Goulson blijft nog dagenlang rondzoemen in je hoofd. Een gek en vertederend verhaal. En aan het slot denk je: hommels zijn de panda’s onder de insecten. Beter dan De gierzwaluw, die dit jaar als beste Nederlandse natuurboek is gekozen.

Fotoboek: La nuit du cerf van Vincent Munier. Franse fotograaf jaagt met zijn camera in een duister woud op herten. Magisch, donker en spannend. God schiep het licht, Munier de duisternis.

Wandelgids: De mooiste boswandelingen van Nederland. De auteur Jan Ensing voegt als ecoloog zo veel extra kennis toe dat een boswandeling nog leuker wordt dan die al was. Ook een hoera voor uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, die het aandurft om afwijkende wandelgidsen uit te geven.

Jongeren: Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Voor iedereen die het evolutieverhaal van Darwin te moeilijk vindt is dit een heerlijk alternatief. Ook grote mensen kunnen rustig met dit boek gezien worden. Niet voor niets een griffelwinnaar.

Recente Editie


Meer Blog