Texel vogeleiland: 123 soorten in een weekend!

Paul Bohre

12 May 2017 .

Dat Texel een echt vogeleiland is bleek weer tijdens het afgelopen Roots/Vogelmagazine-weekend.

 

Vrijdag 28 april

Daar staan we dan ineens met zijn allen op de parkeerplaats naast de boot op Texel: de 15 deelnemers en begeleiders Klaas de Jong (bekend van het tv-programma ‘In de ban van de condor’) en ROOTS/Vogelmagazine-redacteur Paul Böhre. Even snel de handen schudden en dan haasten we ons naar de Mokbaai en de ernaast gelegen Horsmeertjes. Het wordt net vloed, dus veel soorten steltlopers zoeken nu hun weg naar de hogergelegen wadplaten. Veel vogels dragen nu hun prachtige zomerkleed, waaronder rosse grutto’s, kanoetstrandlopers en enkele zilverplevieren, pure beauty’s. De eerste groepjes lepelaars vliegen laag over onze hoofden richting De Geul iets verderop, waar de grootste broedkolonie van Europa ligt.

Even later gaan we bij de Horsmeertjes op zoek naar de nachtegaal. We krijgen er een zo goed in beeld, dat we hem mooi op de foto kunnen zetten. Bijzonder! Daarna maken we een wandeling langs de Nederlanden, een plasdras gebied bij De Muy. Hier zien we onder andere een knalgele Engelse kwikstaart, hij steekt scherp af tegen het groene gras. Aan het eind van de middag gaan we bij De Cocksdorp op de noordpunt van het eiland op zoek naar de zeer zeldzame roodstuitzwaluw die hier al een paar dagen verblijft. Na enig zoeken zien we hem vliegen tussen de boerenzwaluwen boven de Roggesloot. En met enig geduld krijgen we hem ook mooi op de foto. Tevreden zit de groep even later aan tafel in hotel Prins Hendrik bij Oosterend. Bij het invullen van de soortenlijst blijkt dat we die eerste dag al 80 vogelsoorten hebben gezien. Texel Vogeleiland!

Bonte vliegenvanger, foto Erik Visser

Draaihals, foto Erik Visser

Zaterdag 29 april

De volgende ochtend gaan we vroeg op pad. Eerst proberen we de zeldzame morinelplevieren te vinden op een akker langs de Muyweg. Bingo! Ze worden net wakker en trippelen grappig heen en weer zodat we hun fraaie verenkleed mooi kunnen zien. Dan verkennen we de omgeving van de vuurtoren: het Renvogelveld, de duinen bij de vuurtoren en de tuintjes. Een mannetje blauwborst laat zich mooi in de telescoop zien, net als de anders schuwe draaihals. Na enig zoekwerk laat deze spechtensoort zich gewoon boven op een duintje zien. Net een hippend stuk boomschors. Later die dag verkennen we andere vogelrijke plekken op het eiland en zien we onder andere drie statige steltkluten. De lunch wordt genuttigd bij Dijkmanshuizen waar kemphanen te zien zijn in hun fraaie broedkleed, variërend van zwart, bruin tot wit. Ook zien we hier de zeldzame Temmincks strandloper.

’s Avonds vullen we de vogellijst in en komen uit op 103 soorten, ruim boven het magische getal van 100 dat je op één dag op Texel hoopt te zien. Dan krijgen we de melding door van een beflijster in de achtertuin van een vogelaar vlakbij het hotel. Ondanks de enorme trek stellen we het diner even uit en hup… ja hoor, gezien en dus een uiteindelijk dagtotaal van 104 soorten.

Nachtegaal, foto: Erik Visser

Zondag 30 april

Meteen uit de startblokken staan we even over half zeven in De Cocksdorp oog in oog met een zingende Iberische tjiftjaf, een dwaalgast. Even later struinen we door de tuintjes nabij de vuurtoren. Hier zien we onder andere fluiter, tuinfluiter, braamsluiper, gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger en vuurgoudhaan in één bosje bij elkaar.

Daarna wandelen we langs Utopia, een relatief nieuw vogelgebied vlak achter de waddendijk, met onder andere een paar schelpeneilanden. Je kunt hier zijn ongelooflijk veel vogels zien: sterns, eenden, rotganzen (waaronder de zwarte), veel soorten steltlopers, een dwergmeeuw, de vogelteller loopt snel verder op. Als we later die dag afscheid nemen bij de boot, staat de vogelsoortenteller uiteindelijk op 123. Bijna een kwart van alle soorten die ooit in Nederland zijn gezien. Een ongekend mooi resultaat, en blije gezichten bij de deelnemers van deze Roots/Vogelmagazine reis in samenwerking met BirdingBreaks. Het volgende weekend op Texel staat gepland voor 22 tot en met 24 september 2017, en… je kunt vanaf nu boeken!

Uitkijkpunt Renvogelveld

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog