Bass Rock: mijn mooiste vogelervaring ooit

Paul Bohre

17-07-2015 00:00:00

DOOR: PAUL BÖHRE

Spanwijdte van 1,75 m

Spanwijdte van 1,75 m

Het is nu iets meer dan een maand geleden dat ik met dertien Roots-lezers en mede reisleider Roef Mulder een prachtige vogel-fotoreis mag maken naar de Farne Islands voor de kust van noordoost-Engeland. Deze eilanden zijn wereldberoemd vanwege de tienduizenden papegaaiduikers die er broeden. Maar het absolute toetje van deze week is toch echt de dag waarop we met twee groepen mogen landen op een van de meest unieke vogelplekken op aarde: de jan-van-genten kolonie op Bass Rock.

Bass rock een witte steenpuist uit zee

Bass rock een witte steenpuist uit zee

Uitgerekend de dag dat we er heen gaan, is het windstil en schijnt de zon uitbundig. Voor Schotse begrippen (deze rots ligt net over de grens) uniek. We vertrekken in alle vroegte vanuit het kleine vissershaventje van Dunbar. Het bootje tuft rustig de haven uit, en zet koers op een rots die we al meteen aan de horizon zien liggen. Vanuit de verte is Bass Rock een enorme witte vulkanische steenpuist die hoog uit zee op rijst. Als we steeds dichterbij komen zien we dat het geen witte rots is, maar een donkere rots met witte puntjes. Nog dichterbij zien we alle puntjes bewegen: 155.000 jan-van-genten, stuk voor stuk vogels met een spanwijdte van maar liefst 1,75 meter. Een onwijs spectaculair beeld dat nog lange tijd op je netvlies staat.

Genten en maan

Genten en maan

Voordat we landen, haalt een van de schippers drie bakken vis onder een zeil tevoorschijn. Meteen verschijnen de eerste meeuwen en even later de jan-van-genten boven onze hoofden. Een voor een worden de vissen in het water gegooid, waarna de genten als speren het water doorklieven. Geweldig mooi om dit van zo dichtbij te zien. De deelnemers aan de Roots-reis maken honderden en nog eens honderden foto’s, en genieten zichtbaar van het spektakel.
Omdat de schipper een goed humeur heeft (wat volgens onze gids nogal eens niet het geval is), varen we eerst een ererondje rond de enorme rots. Dan al horen we de duizenden genten hun aparte geluid maken, dat reisgenoot Bauke Terpstra prachtig omschrijft als “druk-druk-druk”. En dat zijn ze.

Het snavelen behoort tot de welkomsrituelen

Het snavelen behoort tot de welkomsrituelen

Dan landen we letterlijk langs de rand van Bass Rock. Een voor een worden we de trap op gehesen met behulp van een ferme omarming. Even later beginnen we aan de klim naar boven. Via allerlei trappen slalommen we even later letterlijk tussen de jan-van-genten door. We krijgen grote hardplastic plates mee om onze benen te beschermen tegen de scherpe snavel van de pikkende broedende vrouwtjes. Veel ervan zitten gewoon op het pad, zodat je er niet aan kunt ontkomen dat ze je te grazen willen nemen. ‘Pak-pak’ klinkt het tegen onze beenbeschermers. Dan komen we op een plateau met adembenemend mooi uitzicht over de ontelbare jan-van-genten om ons heen, onze thuisbasis voor de komende drie uur. De gids adviseert ons om eerst een kwartier geen foto’s te maken, maar alleen maar rond te kijken en ’s werelds grootste jan-van-genten kolonie ter wereld in ons op te nemen. Het is inderdaad een overweldigende ervaring om tussen die vele tienduizenden jan-van-genten te mogen verblijven. Ik ga aan de rand van onze thuisbasis zitten en geniet met volle teugen. Van het uitzicht op knalblauwe zee, de Schotse Hooglanden aan de horizon. En de genten, genten, genten. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. De eerste kuikens komen uit de eieren, hun prachtige ontmoetingsritueel waarbij ze samen ‘snavelen’, de zorgzaamheid die ze voor elkaar hebben. Het is werkelijk ongelooflijk prachtig om deze supermooie vogels van zo dichtbij te kunnen observeren en fotograferen. Als ik er aan terugdenk, krijg ik alweer kippenvel. Ik weet het nu zeker: dit was mijn mooiste vogelervaring, ooit.

Onze blogger vereeuwigd met de genten

Onze blogger vereeuwigd met de genten

Filmpje dat een mooie impressie geeft van de jan-van-genten van Bass Rock.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Of2AumcGBE0]

Recente Editie

Meer Blog