DOOR: PAUL BÖHRE
Het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel is een begrip onder vogelaars. Het Landje, of eigenlijk meer een plas-dras polder, dankt zijn naam aan de beheerder: boer Jan Geijsel. Sinds 1999 zet hij van half februari tot en met mei een stuk van zijn land onder water zodat een plas-dras gebied ontstaat. Hier vinden veel vogels die net terugkomen uit hun overwinteringsgebieden een ideale plek om bij te tanken. Zo zijn er duizenden grutto’s te zien, waaronder ook IJslandse grutto’s, een ondersoort met een dieper roodbruin verenkleed. Grutto’s slapen graag met hun poten in het water, zodat roofdieren minder kans maken. In de wat dieper gelegen delen zwemmen eenden op zoek naar voedsel. Behalve gewone soorten als de wilde eend komen hier ook soorten als de slobeend, krakeend, pijlstaart en wat later in maart de zomertaling voor, een bijzondere eend met paarsbruine kop en een witte halve maan boven het oog. Maar ook kieviten, scholeksters, tureluurs en kemphanen kun je hier waarnemen.
Een betere plek om tien nieuwe telescopen voor een eveneens nieuw Vogelmagazine uit te testen is er eigenlijk niet. Al is het best nog vroeg in het jaar. Om 13.00 uur heb ik afgesproken met drie vogelvrienden uit Amsterdam en omstreken. Om de telescopen en statieven in elkaar te zetten, mag ik gebruik maken van de vogelobservatiehut die wordt beheerd door Groengebied Amstelland. Fijn, want er worden in de middag buien met hagel en onweer voorspeld. Ik zet de eerste vier telescopen op. De merken die meedoen zijn Bynolyt, Celestron, Leica, Meopta, Opticron, Swarovski en Vogelbescherming. Ik stel de eerste vier telescopen op, en geef alle panelleden een hardboard met formulier met tien vragen en een pen en de test kan beginnen. Onder tussen vliegt alles ineens op omdat er een slechtvalk vlak over komt: zeker duizend grutto’s zijn al aanwezig, hun vrolijke ‘gruttoo-gruttooo’ is niet van de lucht. Wat een heerlijk geluid is dat toch. Echt voorjaar, ondanks de bijtend koude wind en eerste vallende hagelstenen. Toch hebben we uiteindelijk veel geluk met het weer. Het blijft tijdens de test, die anderhalf uur duurt, vrijwel droog.
Wat een genot, om door zulke mooie telescopen naar vogels te kijken. We ontdekken zo pijlstaarten, waarvan de mannetjes nu bloedmooi in prachtkleed zijn. De zon beschijnt hun geweldige kleuren en die worden door het sterk vergrotende beeld optimaal weergegeven. Maar ook die van de mannetjes smienten, wintertalingen, bergeenden, allemaal even mooi. En door de allerhelderste telescoopbeelden ontdekken we de ene kemphaan na de andere tussen de vele grutto’s. En zelfs een bonte strandloper. De details spuiten er uit. Zo mooi helder zijn sommige telescopen. Als je de zoom uitdraait, zie je meteen welke telescoop heel goed of minder goed is. Maar eens te meer wordt duidelijk hoe geweldig een telescoop is voor het nog zoveel mooier bestuderen van vogels. Een echte aanrader, voor wie er nog geen bezit. Er gaat een wereld voor je open. In Het Vogelmagazine, dat op 21 april verschijnt, lees je welke er als beste is uitgekomen. Maar ik raad iedereen aan vooral ook eens bij het Landje van Geijsel te gaan kijken de komende weken. Vooral ’s middags, als je het licht in de rug hebt, kun je er genieten van 1000-den grutto’s en nog veel meer. Een absolute aanrader. Met dank aan Groengebied Amstelland en Harry van Rooy uit Ouderkerk die de boel daar in de gaten houdt.
Zo kom je bij de Vogelobservatiehut Landje van Geijsel
Neem op de A2 afrit 2 en volg de borden richting Ouderkerk aan de Amstel (N522). Ga verderop ter hoogte van Ouderkerk bij de stoplichten linksaf.
Of neem op de A9 afrit 4. Volg vanaf hier de borden richting Ouderkerk aan de Amstel (later N522/Oranjebaan). Ga voorbij de brug en de stoplichten rechtdoor richting Amsterdam. Ga verderop de N522 (Burgemeester Stramanweg) bij de stoplichten rechtsaf Ouderkerk in.
Op de rotonde rechtdoor; weg maakt een bocht voor winkel langs. Verderop op volgende rotonde rechtsaf. Daarna op de rotonde vlak voor de brug driekwart rond (dus linksaf). Je volgt via de Holendrechterweg het water van de Bullewijk aan de linkerkant. Verder op ga je onder viaduct A9 door, blijf rechtdoor rijden, al slingerend langs het water, totdat je aan je linkerhand de vogelobservatiehut Landje van Geijsel en het gemaal ziet staan.