DOOR: PAUL BÖHRE
Zondag 13 september is het zover. ’s Ochtends vroeg reis ik af naar Texel. Voor het eerst organiseren we (de redactie van Roots) een Vogelkijkdag op de kop van Texel, samen met Vogelinformatiecentrum Texel, verrekijkerfabrikant Swarovski Optik en reisorganisatie BirdingBreaks. Drie vliegen in een klap voor onze lezers. Ze krijgen informatie over mooie natuurreizen, en kunnen met een kijker om de nek op pad met een gids. Om 10 uur start de eerste excursie die ik begeleid, maar al om kwart voor tien staan de eerste mensen voor de deur te trappelen. Twee ervan komen zelfs uit Zweden, maar ze spreken gelukkig wel Engels. Snel pak ik een vogelgids mee waarin ook Engelse vogelnamen staan, ik ken ze niet allemaal uit mijn hoofd. En de Zweedse mevrouw heeft gelukkig een Zweedse vogelgids mee, van dezelfde makers zodat we alles snel terug kunnen vinden. Even later lopen we met z’n tienen de dijk op. Het uitzicht op de wadden van de dijk bij De Cocksdorp, met links aan de horizon de contouren van Vlieland, is adembenemend. Het is hoogwater, veel vogels zitten dichtbij elkaar op de dijk gepakt. Tureluurs, steenlopers, scholekster. Wat verder links staan – weliswaar op grote afstand – veel vogels te rusten, wachtend op laag water. Als ik de telescoop er opzet, blijkt dat het onder andere 50 lepelaars zijn. “Spoonbills” roep ik enthousiast naar het Zweedse echtpaar. Meteen komen ze aangerend. “Fantastic” fluistert de man, als hij door de telescoop hun aparte lepelvormige snavels ziet. Daarvoor zijn ze naar Texel gekomen, juist om de lepelaars te zien. Maar omdat ze nu niet meer op de broedkolonies verblijven, moet je de plekken weten waar je ze wel kunt zien. Dit is zo’n plek. De lepelaar komt in Zweden niet voor. Voor hun kan de dag nu al niet meer stuk. Dan zien we even later een kleine zilverreiger: een hagelwitte kleine reiger met zwarte poten en gele tenen. Ook nieuw voor iedereen. En als we even later in de sloot bij Dorpzicht de ijsvogel in beeld krijgen, gaat de wens van vier andere deelnemers in vervulling. Een fantastisch begin van de dag.
Twee uur later volgt de tweede excursie, dit keer ga ik op pad met mensen van Ameland. Af en toe bezoeken ze een andere eiland om daar de sfeer eens te proeven. Inmiddels is het laagwater aan het worden. We zien nu heel veel groepen vogels binnenkomen: goudplevieren, bonte strandlopers, kanoetstrandlopers, ganzen. De vogeltrek is duidelijk begonnen. Het licht is nu ook heel anders. Langs de dijk zien we een tapuit, putters, kneutjes. Een slechtvalk zorgt voor verwarring op de drooggevallen wadplaten: alles gaat de lucht in. Spectaculaire beelden en ook weer dik tevreden deelnemers!
Als ik terugkom in het Vogelinformatie centrum, staan er inmiddels alweer zoveel mensen te wachten om mee op excursie te gaan, dat ik besluit om er nog eentje te lopen. Dit keer gaat er onder ander een grote familie die op de Veluwe woont mee. Weer is het uitzicht vanaf de dijk heel anders. Je kunt hier gerust een hele dag gaan zitten, zo divers is het uitzicht en de vogels. Het is nu volop laag water, alles zit een stuk verderop de dijk. Dus lopen we de dijk een stuk verder af tot we een prachtig uitzicht hebben op de vele vogels die over het wad krioelen. Door de telescoop ontdekken we lepelaars en pijlstaarten van wel heel dichtbij zodat we elk detail kunnen zien, en kan ik mooi de verschillen tussen de vele soorten steltlopers uitleggen. Korte poten, lange poten, zwart, groen, dikke snavel, lange kromme snavel. Als toetje laat ik ze de zandbank zien, waar tientallen zeehonden liggen te zonnen. “In één woord, geweldig dit!” Roept de dochter vanachter de scoop uit. Dan op naar de ijsvogel, want dat is een levenswens van de andere deelnemers die in deze groep mee zijn. Even later zet ik ook deze kleurige vogel voor de mensen in de telescoop. Hij zit gelukkig op zijn vaste plekje, onder in een wilg langs de Roggesloot. Een mooi einde van een prachtige vogeldag. Waarbij iedereen met een glimlach even later aan de koffie zit, terwijl in de lijst met waargenomen vogels voor ze aanvink. In totaal zien we meer dan 60 soorten die dag.
We kunnen terugkijken op een geslaagde dag met ruim 300 bezoekers. Wie niet geweest is, heeft een unieke kans gemist. Maar gelukkig organiseren we volgend jaar vast weer een Texelse Vogeldag.