Vogelweekend op Texel succesvol

Paul Bohre

6 October 2017 .

Na het eerste vogelweekend vorig najaar, ging redacteur Paul Böhre op 22 september voor de tweede keer op stap met lezers van het Roots Vogelmagazine om vogels te kijken op Texel. In drie dagen zagen ze 118 soorten vogels, waaronder enkele zeer bijzondere.

Samen met mijn vaste mede-reisbegeleider Klaas de Jong (winnaar van de natuur tv-show In de ban van de Condor in 2015) vangen we de deelnemers op bij de boot. We beginnen bij de Petten, een brakwater natuurreservaatje vlakbij de veerhaven. We kijken daar door de aanwezige telescopen naar foeragerende en rustende vogels zoals de fraai bruingoud gekleurde watersnippen. Ineens vliegt een roepende ijsvogel laag over het water. Wat een begin!

Verderop langs de Mokbaai zoeken we de vele honderden steltlopers op het slik af. We zien veel wulpen, rosse grutto’s, goudplevieren en ontdekken daartussen een paar kanoetstrandlopers. Altijd leuk. Ineens gaat alles de lucht in. Alarm! Roofvogels in de buurt? En ja hoor, een supersnelle slechtvalk doorklieft het luchtruim. Pijlsnel duikt hij weg achter de dijk aan de overkant, waarna er daar enorme paniek ontstaat in een immense groep spreeuwen. Wat een spectaculair begin van het weekend is dit.

Draaihals in beeld

We zien de eerste kleine zilverreiger vlak over onze hoofden vliegen. Dit sierlijke witte reigertje broedt sinds deze zomer op het eiland. Zijn grotere broer, de grote zilverreiger, komen we later die ochtend in de Horsmeertjes tegen. Maar liefst vier stuks zien we daar langs de rietkraag vissen. Een vliegt er luid roepend over, een krakend ‘kra-aah’. Bijzonder, want vaak hoor je deze vogels niet roepen.
Omdat Buienrader inmiddels laat zien dat er een regengebied vooral over de westkant van het eiland trekt, besluiten we een bezoek te brengen aan de oostkant. Eerst bezoeken we de NIOZ-haven, waar nog wel eens aparte zeevogels zitten. Zelf check ik met de telescoop wat paaltjes in het weiland ernaast in de hoop op een tapuit of roodstaart. Tot mijn grote verbazing krijg ik een draaihals (een zeldzame soort specht die op een boomstronk lijkt qua verenkleed) in beeld, die op een van de paaltjes zit en daarbij de hals constant draait en zijn naam eer aandoet. Voor vrijwel alle deelnemers een nieuwe soort! En wat voor een. Even later verdwijnt hij uit beeld in het hoge gras.

118 soorten
In totaal zien we in drie dagen 118 soorten, toch bijna een kwart van alle soorten die ooit in Nederland zijn gezien. Daaronder een paar grote bijzonderheden voor het eiland, zoals de kleine bonte specht, die luid zit te roepen in een vlierbosje nabij het Reddingboothuis. Maar ook de bonte kraai, op het dak van de kartingbaan, midden in De Koog.

De ochtenden brengen we steevast door rond de vuurtoren, de middagen elders op het eiland. We zien onder andere opvallend veel overtrekkende lepelaars, gekraagde roodstaarten, tapuiten, geoorde futen, paapje, grauwe vliegenvanger, een op een zwarte mees jagend smelleken en …. een velduil. Een van die typische vogels op Texel waar je elke keer op hoopt, maar die je maar zo zelden ook echt ziet. Hij jaagt vlak voor ons boven het helmgras en over het strand, met als decor de contouren van Vlieland. Een geweldige ervaring voor de deelnemers en reisbegeleiders.

Ook zin in een Roots vogelweekend?

Volgend jaar ook een keer mee? In het voorjaar organiseren we weer een Roots vogelweekend. Met weer heel andere soorten vogels. Onder andere de blauwborst. Voor wie hem nog nooit zag: we geven deze keer 100% blauwborstgarantie! Interesse? Hier vind je meer info.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog