Wat een vraag: is de paardenkastanje eetbaar?

Daniël Mulder

28 October 2021 .

paardenkastanje

Opened ripe chestnuts isolated on white background

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kun je een paardenkastanje eigenlijk ook eten? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

paardenkastanje

Paardenkastanje en de bolster.

Iedereen kent ze wel: de tamme kastanje en de paardenkastanje. In de herfst ‘jutten’ kinderen ze graag van de bosbodem. “Tamme kastanjes zijn smakelijk en gezond; je kunt ze poffen of koken”, zegt bioloog Geert-Jan Roebers. “Paardenkastanjes zijn echter, tenzij je een varken of geit bent, oneetbaar. Deze twee boomsoorten zijn ook totaal niet aan elkaar verwant. De tamme kastanje behoort tot de familie waartoe ook de beuk behoort. De paardenkastanje behoort tot de zeepboomfamilie.”

Paardenkastanje herkennen

De bruine zaden van de paardenkastanje zijn onmiskenbaar. Aan de vorm van de bolster kun je zien of de boom rood of wit heeft gebloeid. De grootste, met veel stekels op de groene bolsters, zijn van de witbloeiende. Die van de rode zijn minder stekelig, de huid is vaak glad en de noot in het binnenwerk ronder. Verwar de vrucht niet met die van de tamme kastanje. Aan de vrucht van de tamme kastanje zit namelijk een soort kwastje.

Nog 4 leuke natuurvragen

Roots Agenda/Scheurkalender 2024

Zin in nog meer natuurweetjes?

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.
  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.
  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!

Foto’s: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten