Wat een vraag: waarom is vogelpoep meestal wit?

Daniël Mulder

20-04-2020 00:00:00

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom is vogelpoep meestal wit?

Vliegen gaat beter zonder veel ballast. Om gewicht te besparen, hebben vogels daarom de urineblaas uit hun bouwpakket geschrapt; ze poepen en plassen ze tegelijk. Dat doen ze via de cloaca, waar zowel de nieren als de darmen op uit komen. Vogelpoep is dus een mengsel van plas en poep.

Canadese gans. Foto: Paul Böhre

In plaats van urine, wat vrij waterig is, maken vogels urinezuur aan, wat veel geconcentreerder is. Het urinebestanddeel is herkenbaar aan de vaak spierwitte kleur, terwijl de eigenlijke poep donker gekleurd is. Overigens hangt de kleur poep ook af van hun voedsel. Vogels die vlees en vis eten, hebben vaak witte poep. Bij ganzen, die gras eten, is de poep veel donkerder.

3x een grote boodschap

1 kilo
Ganzen zijn een soort vliegende koeien, ze zijn dol op gras. Niets voor niets zie je ze vaak in grote aantallen eten in een weiland. Een Canadese gans produceert per dag gemiddeld één kilo poep.

vogelpoep

Zandhoopjes van wadpieren onder een dun laagje water van de Waddenzee. Foto: Daniël Mulder

Zandhoopje
Wadpieren eten zand en filteren daaruit alles wat leeft. Het schone zand poepen ze weer uit, zo ontstaan de bekende zandhoopjes op het strand. Per jaar verwerkt een wadpier ongeveer 3,5 kilo zand.

Vieze regen
Wandelen door een regenbui is verfrissend, mits er water uit de lucht valt. Boswandelaars moeten in het voorjaar oppassen voor poepbuien. Die worden namelijk geproduceerd door miljoenen jonge rupsen die in de bomen aan bladeren van eiken knagen.

 

Lees nog meer leuke natuurvragen!

Foto header: Pixabay

Recente Editie

Meer Vogels