Wat een vraag: hoe herken je egelpoep?

Paul Bohre

28 May 2023 .

egel

Egels zijn nachtdieren en daardoor vaak lastig te zien. Wil je weten of er weleens een egel bij jou in de tuin op bezoek komt?, ga dan eens op zoek naar egelsporen. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld hun keutels: compacte drollen. Ga eens op zoek naar egelpoep!

egelpoep
Kenmerkende egelpoep: compact met een puntje. Foto: Aaldrik Pot

Insecten vormen een belangrijk onderdeel van het dieet van een egel. Egelpoep is dan ook goed te herkennen aan de onverteerbare restjes van insecten. De keutels zijn vaak niet erg groot, van enkele centimeters tot zo´n 5 centimeter lang. Ze zijn cilindervormig en vaak donker van kleur.

Egels hebben geen vaste plek waar ze hun behoefte doen. Egelkeutels kunnen dus door de hele tuin liggen. Heb je dergelijke keutels naast je egelhuisje gevonden? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je huisje wordt bezocht.

Egelpoep
Egeldrolle meten max 5 cm en bevatten vaak onverteerde insectenrestjes. Foto: Aaldrik Pot

Vraatsporen van egels

Egels zijn dus dol op insecten. Maar daar houdt het menu niet op. Ze eten ook graag slakken, met name huisjesslakken. Opengebroken, lege slakkenhuisjes kunnen dus wijzen op de aanwezigheid van een egel. Ook zijn egels niet vies van een stukje fruit. Aangevreten appels of peren kunnen weleens de daad van een egel zijn.

Wil je je fruit beschermen tegen egels? Gebruik dan geen netten. Hier kunnen egels dodelijk verstrikt in raken. Laaghangend fruit kun je beschermen met een klein muurtje. Egels kunnen namelijk niet goed klimmen.

Egelstekels zijn erg klein, slechts 2-3 cm lang. Foto: Getty Images

Stekelsporen

De kans is klein dat je er een vindt, wat egelstekels zijn erg klein; slechts 2 tot 3 cm lang. Toch een stekel gevonden? Dan is het vrijwel 100% zeker dat hier een egel heeft rondgelopen. Egels verharen op dezelfde manier als mensen dat doen. Iedere stekel heeft zijn eigen cyclus. Een stekel gaat ongeveer 1 tot 2 jaar mee, waarna deze uitvalt. Bij gezonde egels komt hier snel weer een nieuwe stekel voor terug.

Egelsporen gevonden?

Gefeliciteerd! Egelsporen tellen ook mee als een egelwaarneming. En die zijn weer heel belangrijk voor egelonderzoek! Egelsporen gevonden? Maak er een foto van en upload deze hier.

  Meer lezen?

  ...

  HART VOOR DE NATUUR

  Tips voor verantwoord fotograferen

  ...


  Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

  Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


  Meer Nieuws