Wat een vraag: hoe herken je egelpoep?

Paul Bohre

6 juni 2023 .

egel

Egels zijn nachtdieren. Daardoor zijn ze vaak lastig te spotten. Wil je weten of er weleens een egel bij jou in de tuin op bezoek komt? Een goede manier om te achterhalen of jij deze stekelige tuinbewoner hebt rondscharrelen, is door op zoek te gaan naar egelsporen. Egels laten namelijk verschillende sporen achter, waaronder kenmerkende compacte drollen; egelpoep dus.

egelpoep
Egelpoep. Foto: Aaldrik Pot

Insecten vormen een belangrijk onderdeel van het dieet van een egel. Egelpoep is dan ook goed te herkennen aan de onverteerbare restjes van insecten. De keutels zijn vaak niet erg groot, van enkele centimeters tot zo´n 5 centimeter lang. Ze zijn cilindervormig en vaak donker van kleur.

Egels hebben geen vaste plek waar ze hun behoefte doen. Egelkeutels kunnen dus door de hele tuin liggen. Heb je dergelijke keutels naast je egelhuisje gevonden? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je huisje wordt bezocht.

Egelpoep
Egeluitwerpselen zijn tot 5 cm lang en goed te herkennen aan de onverteerbare insectenrestjes. Foto: Aaldrik Pot

Vraatsporen van egels

Egels zijn dus dol op insecten. Maar daar houdt het menu niet op. Ze eten ook graag slakken, met name huisjesslakken. Opengebroken, lege slakkenhuisjes kunnen dus wijzen op de aanwezigheid van een egel. Ook zijn egels niet vies van een stukje fruit. Aangevreten appels of peren kunnen weleens de daad van een egel zijn.

Wil je je fruit beschermen tegen egels? Gebruik dan geen netten. Hier kunnen egels dodelijk verstrikt in raken. Laaghangend fruit kun je beschermen met een klein muurtje. Egels kunnen namelijk niet goed klimmen.

Egelstekels zijn erg klein, slechts 2-3 cm lang, en zijn daardoor moeilijk vindbaar. Foto: Getty Images

Stekelsporen

De kans is klein dat je er een vindt, wat egelstekels zijn erg klein; slechts 2 tot 3 cm lang. Toch een stekel gevonden? Dan is het vrijwel 100% zeker dat hier een egel heeft rondgelopen. Egels verharen op dezelfde manier als mensen dat doen. Iedere stekel heeft zijn eigen cyclus. Een stekel gaat ongeveer 1 tot 2 jaar mee, waarna deze uitvalt. Bij gezonde egels komt hier snel weer een nieuwe stekel voor terug.

Egelsporen gevonden?

Gefeliciteerd! Egelsporen tellen ook mee als een egelwaarneming. En die zijn weer heel belangrijk voor egelonderzoek! Egelsporen gevonden? Maak er een foto van en upload deze hier.

Meer lezen?

Foto bovenaan: Getty Images

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws