Ook in juni vliegt de meikever volop voorbij

Daniël Mulder

01-06-2021 00:00:00

meikever

SONY DSC

De meikever is een van onze bekendste en grootste inheemse kevers. In sommige jaren vliegen ze massaal rond, vooral in het midden en oosten van het land. Ook dit jaar worden ze volop gezien – ook in juni trouwens. Meer over de meikever in 4 weetjes.

1 Lange jeugd

Bij de meeste kevers duurt de jeugd een stuk langer dan het leven als volwassen dier. Bij de meikever is dat niet anders. De larve – engerling genoemd – leeft een jaar of vier onder de grond. Daar knabbelt het diertje aan wortels en groeit langzaam maar zeker tot hij groot genoeg is. Nog voor de winter trekt hij zich nog verder onder de grond terug en verandert in een pop. En pas in de maand waaraan hij zijn naam te danken heeft, komt hij als meikever bovengronds en slaat zijn vleugels uit.

meikever

Meikever. Foto: Michel Verhoeven

2 Man of vrouw?

Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes zie je het duidelijkst aan de voelsprieten. Die van de mannetjes eindigen in een waaier. Het grote oppervlak daarvan bevat veel zintuigen om de specifieke geur van de vrouwtjes mee op te vangen. Het zijn dus meer ruik- dan voelsprieten.

3 Comeback-kever

Vooral meikeverlarven (engerlingen) veroorzaakten vroeger veel schade, omdat ze wortels van (landbouw)gewassen eten. Ze werden daarom met insecticiden verdelgd waardoor ze bijna verdwenen. Door een verbod hierop neemt hun aantal inmiddels alweer flink toe en begint deze zeer fraaie kever in Oost-Nederland weer algemeen te worden.

meikever

Een meikever steekt een asfaltweg over op de Veluwe. Foto: Daniël Mulder

Vliegend hert, pimpernelblauwtje, vuurlibel… het nieuwe en extra dikke zomernummer van Roots staat vol kleine beestjes.  Bestel hier eenvoudig het nummer online.”

4 Zo spot je ze

Meikevers komen vooral voor langs bosranden en meer open velden in Midden- en Oost-Nederland. Ze leven vooral op eiken en beuken. In mei en juni vliegen ze massaal rond, waarbij ze een duidelijk zoemend geluid maken. Volwassen meikevers vliegen ’s avonds nadat de zon is ondergegaan rond de toppen van loofbomen. Meikevers vliegen ook als het stikdonker is rond, en komen dan op lamplicht af. Overdag verstoppen ze zich tussen bladeren.

kevers van europaMeer lezen over kevers

Foto bovenaan: Christa Mulder

Recente Editie

Meer Dieren