Behendige zweefvlieg

Paul Bohre

25 July 2021 .

Dikke kans dat je als je even in de tuin zit ineens een insect voor je neus stil in de lucht ziet hangen. Dat is een zweefvlieg, een super behendige vlieger die net als een helikopter stil kan hangen in de lucht. In Nederland en België komen ongeveer 360 soorten voor.

Een zweefvlieg lijkt vaak best veel op een wesp, bij en/of hommel en zorgt daardoor al snel voor verwarring. Dit uiterlijk beschermt ze tegen dieren die vliegen eten, maar kost ze soms ook juist het leven omdat ze worden doodgemept door de mens. En dat terwijl ze juist volmaakt onschuldig zijn. Ze hebben geen angel en steken absoluut niet. Andere belangrijke verschillen: zweefvliegen hebben twee vleugels in plaats van vier, ze hebben grote ronde ogen die een groot deel van de kop vormen, hebben geen taille en ze zijn enorm wendbaar. Check dit even goed voordat je ze onterecht platslaat met een opgerolde krant.

De terrasjeskommazweefvlieg komt vaak voor in tuinen, van april tot september. Foto: Isabel Böhre

 

Behendige zweefvlieger

Tip: bekijk ze eens écht goed, want ze zijn superfijn getekend. En behendige vliegers: ze kunnen als een helikopter stil hangen in de lucht, waarbij ze hun vleugels zo snel bewegen dat ze bijna niet zichtbaar zijn. Zoals een kolibrie. En ze hebben een heel bijzonder begin van hun leven. Van veel soorten leven de larven in modderwater van allerlei rottend plantengroen of kruipen op planten rond. Laatstgenoemde larven verslinden veel bladluizen. In een bloemrijke tuin komen wel 15 soorten zweefvliegen voor. In heel Nederland en België in totaal meer dan 400 soorten. Momenteel wordt door bioloog Sander Bot hard gewerkt aan een veldgids van al deze fraaie insecten soorten, die luisteren naar aparte namen als terrasjeskommazweefvlieg, blinde bij, stadsreus en grote fopwesp.

 

De gewone pendelvlieg lijkt veel op een wesp en is daarom regelmatig de klos. Foto: Paul Bohre

 

Tuintip

Zweefvliegen zijn dol op schermbloemen, dus fluitenkruid, engelwortel en berenklauw zijn magneten. Maar ook boterbloemen trekken ze aan, bloeiende meidoorn, sleedoorn, Spaanse aak en wilg trekken veel soorten zweefvliegen aan.

Een zweefvlieg en een wesp lijken op elkaar. Zoek de verschillen.

De stadsreus is de grootste zweefvlieg van Nederland. Ook die komt gewoon in de tuin voor.

Op Wikipedia lees je meer algemene informatie over de zweefvlieg.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren