Diersporen in de sneeuw

Paul Bohre

9 February 2021 .

Diersporen in de sneeuw op naam brengen is puur detectivewerk, maar superleuk om te doen. Juist in een dun laagje sneeuw laten dieren haarscherpe prenten achter en ieder dier heeft zijn specifieke kenmerken.

Wat is er mooier dan banjeren door een maagdelijke witte wereld, en daarvan de ene na de andere mooie foto’s te maken. Maar het is ook leuk om de verschillende diersporen in de sneeuw vast te leggen. Een sneeuwlaag van 4-5 cm zoals morgen voorspeld wordt, is precies dik genoeg om de perfecte print achter te laten.

Diersporen in de sneeuw

De volgende sporen kun je tegenkomen in de sneeuw.

Diersporen in de sneeuw

Eekhoorn

Spoor voorvoet 3-4 cm lang en circa 2 cm breed. Achtervoet is 4-5 cm lang en 2,5-3,5 cm breed. Het vrouwtjes is iets groter dan het mannetje. De prentjes worden in viersprong geplaatst (sprongengalop) waarbij de achtervoeten bijna altijd voor de voetvoeten worden afgedrukt. Karakteristiek is dat de achtervoeten altijd iets naar buiten zijn gericht. Bij normale sprongen staan de afdrukken 50 cm uit elkaar, in snel tempo staan ze 1 meter uit elkaar. Het is nu de paringstijd van eekhoorns, ze zitten vaak achter elkaar aan.

Diersporen in de sneeuw

Ree

Hun spoor is 4-5 cm lang en 3 cm breed. De afdrukken van de hoeven van jonge dieren zijn puntig, van de oudere dieren afgerond. Er is geen verschil tussen de sporen van de bok en de geit. De afdrukken van de hoeven staan vrijwel parallel. Hoe harder het ree rent, hoe verder worden de hoeven van de voorvoet gespreid, zodat ze in een V-vorm staan. In de winter vormen zij vaak sprongen van vier dieren of meer: dat is veiliger.

Diersporen in de sneeuw

Konijn

Kleiner dan haas. Het spoor van de voorvoet is 3-4 cm lang en circa 2,5 cm breed. Spoor van de achtervoet is 4-7 cm lang en circa 2,5 cm breed. Beweegt zich doorgaans huppelend. De spronglengte is ongeveer 20-50 cm. Op de foto is duidelijk te zien dat hij met zijn neus in de sneeuw heeft gewroet op zoek naar vers gras. Er liggen ook keuteltjes. Paslengte in huppelgang 25 cm, in sprongengalop 100 cm.

Diersporen in de sneeuw

Vos

Het spoor van een vos lijkt op dat van een kleine hond. Het vossenvoetspoor is slanker en langer. Hij heeft 5 tenen aan zijn voorvoet, maar de binnenste teen zit zo hoog dat deze geen afdruk achterlaat. De achterpoot heeft 4 tenen. Het vossenspoor is 4-7 cm lang en 4-4,5 cm breed. Het spoor van de voorpoten is duidelijk breder dan het spoor van de achterpoten. De rekel is groter dan de moer. De paslengte is 60-90 cm. Het mooiste spoor van een vos is het zogenaamde snoeren. Hierbij staan alle pootafdrukken in één lijn achter elkaar. Een hond zet zijn achterpoten meestal iets naast de afdrukken van de voorpoten.

Diersporen in de sneeuw

Vogel

In de sneeuw vindt je tal van vogelsporen; vooral van hun pootjes en de vleugelafzet. Het grappig om te zien dat koolmezen en boomklevers hippen, waarbij beide pootjes naast elkaar zijn, of juist lopen, zoals een knobbelzwaan, waarbij ook mooi de afdrukken van de zwemvliezen in de sneeuw te zien zijn.

Meer lezen?

De foto van de eekhoorn bovenaan is van Marcel van Kammen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren