Wat een vraag: bestaan er vampiervleermuizen die bloed drinken?

Daniël Mulder

26 October 2021 .

vampiervleermuizen

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld, omdat komend weekend Halloween wordt gevierd: bestaan er vampiervleermuizen die bloed drinken?

“Jazeker, maar niet in Nederland”, legt vleermuisdeskundige Jasja Dekker uit. “Van de ongeveer 1.240 beschreven vleermuissoorten leven er drie alleen maar van bloed. De overige 1.237 vleermuissoorten leven van insecten, fruit, stuifmeel en er zijn een paar soorten die vis of kikkers eten.”

vampiervleermuizenVampiervleermuizen

De drie soorten vampiervleermuizen (Desmodus rotundus, Diphylla ecaudata en Diaemus youngi) komen voor Midden- en Zuid-Amerika. Ze zuigen het bloed niet uit hun slachtoffer, maar ze maken een kleine beet in een ader.
In hun speeksel zitten antistollingsmiddelen en stoffen die zorgen dat de aders niet samentrekken. Zo blijft de wond een tijdje bloeden en kunnen ze het bloed oplikken. Een aantal van de antistollingsmiddelen uit het speeksel wordt nu in de geneeskunde ingezet als medicijn. De naam van een van die middelen? Draculine.

Meer lugubere natuurvragen

Roots Agenda/Scheurkalender 2024Zin in nog meer natuurweetjes?

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.
  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.
  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren