Broodje aap: een regenworm die je doormidden hakt, blijft leven

Daniël Mulder

18 May 2021 .

regenworm

Maakt één zwaluw zomer? Leggen spinnen eitjes onder je huid? En kunnen kwallen bevriezen? Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: als je een regenworm doormidden hakt, blijft die dan leven en worden het dan twee wormen?

regenwormen

Foto: iStock

Als je een regenworm per ongeluk doormidden steekt, blijven beide delen nog even kronkelen. Daardoor lijkt het alsof de twee delen doorleven. Maar dat kronkelen komt eigenlijk alleen doordat de zenuwen nog even samentrekken.

Soms blijft de regenworm leven

Een worm overleeft deze tweedeling normaal gesproken niet. Wél kan hij in sommige gevallen een nieuw staartdeel laten aangroeien, net als bij een hagedis. Dat komt omdat het wormenlichaam uit ringen of segmenten bestaat. Als hij te dicht bij zijn kop doormidden wordt gehakt of gebeten, raakt hij te veel segmenten kwijt en sterft.

Maar aan zijn staartkant kan hij wél een paar segmenten missen, bijvoorbeeld als een mol een hapje uit zijn achterste neemt. Als de worm zich daarna snel genoeg uit de voeten maakt, kan zijn lichaam zich herstellen en nieuwe segmenten aanmaken.

Meer  leuke natuurvragen lezen?

In de Roots van mei vind je in de rubriek ‘Wat een vraag!’ meer leuke natuurvragen. Nieuwsgierig? Bestel dan het meinummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’, dan betaal je geen verzendkosten.”

Nog meer fascinerende broodjeaapverhalen

Foto bovenaan: Pixabay

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren