Overwinterende kolibrievlinders

Paul Bohre

12 maart 2020 .

De afgelopen weken zijn er net als vorige winter verschillende meldingen binnengekomen van kolibrievlinders. Heel bijzonder, want normaal gesproken overwinteren zij in Zuid-Europa en komen dan pas in de loop van het voorjaar naar het noorden.

 

Vooral 2018 was een erg goed jaar voor de kolibrievlinder in Nederland. Er werden toen duizenden exemplaren gezien, terwijl dat er normaliter maar een paar honderd zijn. Vooral in november kwamen er toen nog steeds veel meldingen binnen. Ze werden gezien in schuurtjes en andere plekken die lijken op de overwinteringsplekken in Zuid-Europa. Een fenomeen dat nog niet eerder in Nederland was waargenomen. Afgelopen jaar werden ze ook veel gezien, maar door de vele regen de afgelopen maanden eigenlijk niet. Toch duiken er nu al weer vlinders op, waaruit blijkt dat ze ook deze winter hier moeten zijn gebleven.

Bijzondere kolibrievlinders

De kolibrievlinder hangt als een echte kolibrie stil voor een bloem. Foto Paul Bohre

 

Overwinterende kolibrievlinders

Ook nu komen de eerste waarnemingen weer binnen bij de Roots-redactie. Lezer Hans van de Laar meldde gister spontaan: “Gisterenmiddag in onze achtertuin, een  kolibrievlinder! Erg vroeg dus, ongelooflijk maar waar.” Ook bij waarneming.nl druppelen de laatste weken waarnemingen binnen, uit diverse plaatsen in het land van verbaasde waarnemers. Best een bijzonder fenomeen, vooral als je bedenkt dat deze vlinder 15 jaar geleden nauwelijks in Nederland voorkwam…

Bijzondere kolibrievlinder

Voor het eerst hebben kolibrievlinders overwinterd in Nederland. Foto Kees Oosterhof

 

Kunnen kolibrievlinders hier overleven?

Als de winters zo zacht blijven als nu, kunnen kolibrievlinders hier ’s winters overleven. Een beetje vorst kunnen ze wel hebben, maar een reeks nachten met vorst van een graad of tien onder nul overleven ze waarschijnlijk niet. Maar daar ziet het nu bepaald niet meer naar uit. Sterker nog: de komende dagen worden hogere temperaturen verwacht en minder wind. Let dus goed op, of er wellicht een kolibrievlinder bij jou in de buurt rondvliegt. Deze vlinders zuigen nectar uit bloemen van plantensoorten uit verschillende plantenfamilies. De kolibrievlinder is overdag actief maar kan ook in de schemering en ’s nachts vliegend worden aangetroffen. Elke waarneming is welkom.

 

Kijk op waarneming.nl of ze al gezien zijn bij jou in de buurt.

De kleine vos is ook al gezien de laatste dagen. En ook de grote vos.

Collega Daniël Mulder legt in zijn blog uit hoe je de grote vos herkent.

Waarnemingen zijn ook welkom bij waarneming.nl!

Op wikipedia lees je alles over deze prachtvlinder.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren