Wat een vraag: leven er bloedzuigers in Nederland?

Daniël Mulder

19-06-2020 00:00:00

bloedzuigers

Wie weleens een jungletocht heeft gemaakt in de tropen, heeft waarschijnlijk wel met ze te kampen gehad: bloedzuigers. Maar leven er ook bloedzuigers in Nederland? Roots zocht het uit.

bloedzuigers

Afbeelding: The American Cyclopædia, 1879.

Bloedzuigers zijn wormachtige dieren uit de familie van de ringwormen. Ze staan bekend om hun voorliefde voor bloed. Veel soorten voeden zich echter niet met bloed, maar zijn predatoren of aaseters.

Niet alleen in de tropen vind je bloedzuigers, ook in Nederland leven deze wormen. In Nederland komen, met name in zoet water, ongeveer dertig soorten voor, maar die hebben het niet op mensen gemunt.

Mensenbloed

Alleen de medicinale bloedzuiger houdt van mensenbloed, maar deze bloedzuiger is, mogelijk door vernietiging van het leefgebied, zeldzaam geworden in Nederland. De medicinale bloedzuiger is de grootste Nederlandse bloedzuiger en kan tot 15 centimeter worden.

Ze leven overigens niet alleen van mensenbloed, ook bloed van andere dieren wordt genuttigd, denk aan padden. De bloedzuiger wordt aangetrokken door beweging in het water, chemische signalen en bij zoogdieren door lichaamswarmte. De medicinale bloedzuiger komt in bijna geheel Europa voor, evenals in grote delen van Azië. Meer lezen? Klik hier.

Meer leuke natuurvragen

Afbeelding header: de bloedzuiger dient ook als voedsel. Wikipedia / Cephas

Recente Editie

Meer Dieren