Boommarters leven voornamelijk ’s nachts en zijn moeilijk te zien. Bovendien hebben ze scherpe zintuigen, waarmee ze mensen eerder zelf zien dan andersom. In deze tijd van het jaar is de kans iets groter. Ze zijn nu bij daglicht veel actiever dan anders en daarom maak je nu meer kans op een boommarter in de kijker.
Jonge boommarters worden doorgaans geboren tussen eind maart en eind april. Door de hogere voedselbehoefte van de snelgroeiende jongen gaan de vrouwtjes vanaf half mei steeds vroeger op jacht. Soms al vanaf 15.00 uur. De jongen worden in een boomholte geboren. Als ze ongeveer acht tot negen weken oud zijn worden ze speels en verlaten ze soms even het hol. Ook neemt het vrouwtjes ze op een gegeven moment mee uit de boomholte, om een meer zwervend bestaan door hun territorium te leiden. Daarbij worden verschillende dagrustplaatsen gebruikt, zoals roofvogelnesten, dichte boomkronen, dichte sparrenbosjes, takkenhopen en grondholen. Gaandeweg juli en augustus neemt het vrouwtje haar jongen mee op jacht en is het mogelijk om in het bos een dergelijk gezin tegen te komen.

Jonge boommarters zijn super nieuwsgierig en komen op een gegeven moment hun hol uit om te spelen. Foto Paul Bohre
Paartijd
Rond juli en augustus is er nog meer aan de hand. Dit is namelijk de paartijd van boommarters. Dan zijn ook de mannen, die zich niet bemoeien met het opgroeien van de jongen, veel actiever, om voor het nageslacht in 2021 te zorgen. Daarbij zijn ze ook regelmatig overdag actief om te proberen te paren met de vrouwtjes die in en rond hun territorium leven. Na de paring worden de eicellen bevrucht en vinden er enkele celdelingen plaats. Daarna stopt de ontwikkeling en duurt het tot februari voordat de celklompjes indalen en zich in de baarmoeder nestelen om zich verder te ontwikkelen. Het moment van indalen van de celklompjes is afhankelijk van de conditie van de vrouwtjes en vindt eerder plaats als ze in een goede conditie zijn.

In juli en augustus maak je extra kans op het zien van de boommarter, omdat de jongen mee gaan jagen en het paartijd is. Foto Paul Bohre
Boommarter in de kijker
Mocht je in de komende tijd een dergelijk familiegroepje tegenkomen, dan wil de Zoogdiervereniging dat graag weten. Waarnemingen (met filmpjes of foto’s) kun je doorgeven aan: vilmar.dijkstra@zoogdiervereniging.nl
Vermeld locatie, datum, tijdstip en om hoeveel jongen het ging.
Meer over de boommarter lees je hier.
Tijdens deze Roots wandelroute op de Utrechtse Heuvelrug maak je kans op boommarters.
Veel meer prachtige natuurreportages lees je in de nieuwste Roots natuurmagazine. Tijdelijk met gratis verzending.