Broodje aap? Een veldmuis is met 3 maanden al grootmoeder

Daniël Mulder

15 June 2021 .

veldmuis

Common Vole (Microtus arvalis) in it's Natural Rural Open Habitat

Maakt één zwaluw zomer? Leggen spinnen eitjes onder je huid? En kunnen kwallen bevriezen? Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: is een veldmuis met 3 maanden al grootmoeder? Bioloog Geert-Jan Roebers, die voor Roots jaarlijks de Scheurkalender maakt, zocht het uit.

De veldmuis is kampioen voortplanting. Wat betreft de voortplanting streeft dit zoogdiertje zelfs het konijn ruimschoots voorbij. Na iets meer dan twee weken kan een veldmuismeisje al zwanger worden, drie weken later heeft ze dan een nestje van gemiddeld acht jongen. Tegen de tijd dat ze haar volgende nest werpt, hebben haar eerste kinderen ook al jongen. Dat tikt aan. Dat we daar eigenlijk niet zo veel van merken komt doordat de veldmuis op het menu staat van tal van roofvogels, uilen en marterachtigen. Kortom: het is geen broodjeaapverhaal.

Foto: Herald Schaafsma

Bonusweetje over de veldmuis

Als de veldmuis met 3 maanden al opa of oma is. Hoe oud wordt het diertje dan? Het antwoord: 4 maanden tot 1 jaar. Want hoe kleiner het zoogdier, hoe sneller het hart klopt. De hartslag van de veldmuis ligt rond de 500 slagen per minuut, waardoor het hartje snel slijt. De veldmuis leeft dus maar 1 jaar. Als hij geluk heeft, want overal loeren vijanden als uilen en vossen. De gemiddelde leeftijd ligt dan ook een stuk lager: rond de 4 maanden. Op de website van de Zoogdiervereniging lees je meer over de veldmuis.

Wat een vraag!

Roots beantwoordt maandelijks de leukste natuurvragen van lezers. In de nieuwe Roots van juni lees je onder meer welk dier gaten in het ijs kan maken… Bestel het juninummer hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Nog 3 broodjeaapverhalen (of niet)

  1. Overleeft een spin een val van een paar meter hoogte uit een slaapkamerraam?
  2. Worden wespen aangetrokken door de zoete geur van parfum?
  3. Is het nu een vermakelijk verhaal dat het goed doet tijdens een verjaardagsfeestje of kruipen oorwormen – de naam zegt het al – werkelijk in je oor? Insectenexpert Roy Kleukers van EIS-Nederland geeft antwoord.

Foto bovenaan: iStock

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren