Bruinvissen luisteren

Paul Bohre

28 November 2021 .

Mensen zijn dol op walvissen en dolfijnen. Wist je dat ook in onze wateren walvisachtigen voorkomen, zoals de bruinvis? Behalve dat je ze zelf kunt zien, is er ook een plek waar je naar bruinvissen kunt luisteren.

 

De gewone bruinvis is een van de zes soorten bruinvissen die op de wereld voorkomen. Ze lijken op dolfijnen, maar hebben een andere tandvorm: spatelvormig in plaats van kegelvormig. Ze worden maximaal 1,90 meter lang, de vrouwtjes zijn gemiddeld iets groter dan de mannetjes. Bruinvissen zijn maar kort waar te nemen, als ze adem komen halen aan het oppervlak. Meestal halen ze vier keer adem, om dan vervolgens weer minutenlang onder water te duiken. Ze hebben veel voedsel nodig omdat ze een snelle verbranding hebben. Ze zoeken dan ook een groot deel van de dag naar voedsel. Ze jagen voornamelijk op vis op grotere diepte, en blijven dan minutenlang onder.

Bruinvissen luisteren

De Oosterschelde is een van de beste hotspots om bruinvissen zelf te zien vanaf de kans. Foto Roots archief

 

Porpoising

Hoewel bruinvissen niet bekend staan om spectaculaire sprongen, vertonen ze soms wel actief gedrag aan de oppervlakte. Ze zwemmen dan met hoge snelheid en komen tijdens de ademhaling hoger uit het water. Dat gedrag wordt porpoising genoemd, vandaar de Engelse naam Harbour porpoise voor dit dier. Ook tijdens de paring duikt het mannetje soms deels uit het water.

 

Bruinvissen luisteren

De beste plek om ze zelf te zien is de Oosterschelde. Daar zwemmen er momenteel tientallen rond. De dieren worden hier zowel individueel als in kleine groepjes waargenomen. De twee beste plekken hiervoor zijn de haven van Burgsluis en het westelijk havenhoofd van Zierikzee. Zoek ze vooral bij rustig weer, dan kun je de vinnen beter vinden als ze even boven water komen.  En heel bijzonder: op het havenhoofd staat Studio Bruinvis, een unieke installatie die het geluid opvangt met een hydrofoon aan een boei die dit rechtstreeks naar de kant zendt. Het bruinvisgeluid dat je dan hoort, is voor het menselijk gehoor hoorbaar gemaakt.

Bron: tijdschrift Zoogdier.

Via Studio Bruinvis kun je naar eerder opgenomen geluiden luisteren.

Langs de pieren van IJmuiden maak je ook een goede kans op het zien van bruinvissen.

En wist je dat in de Nederlandse wateren ook weleens een maanvis te zien is?

 

Foto bovenaan is van iStock.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren