Comeback van de koninginnenpage: vorstelijke (grote) vlinder

Marloes Blom

22 May 2021 .

Koninginnenpage

De koninginnenpage is Nederlands grootste dagvlinder. Dankzij zijn prachtige, geel-zwarte tekening met blauwe en rode oogvlekken is het elke keer dat je er een ziet alsof er een gevleugeld juweel statig langs je heen glijdt. En de kans dat je dat meemaakt wordt groter en groter, want deze schoonheid is op steeds meer plekken en in steeds grotere aantallen in Nederland te vinden. Natuurfotograaf Edwin Giesbers ging op audiëntie.

In de vele jaren dat ik vlinders fotografeer was het me nog nooit gelukt om in Nederland ook maar één acceptabele foto van een koninginnenpage te maken. Als ik er al eentje tegenkwam, liet die zich nooit heel lang van dichtbij bewonderen; zat ze even dichtbij op een bloem, dan was ze vertrokken voordat ik mijn camera aan het oog had kunnen zetten. Maar vorig jaar zomer, tijdens de veelbesproken hittegolf, veranderde dat.

Koninginnenpage
Niet één maar twee koninginnenpages.

Volop koninginnenpages in de Nijmeegse polder

Op en naast een dijk in de polder bij Nijmegen ontdekte ik tot mijn grote vreugde een flink aantal koninginnenpages, soms wel 10 tot 15 tegelijk. Een feest voor het oog! En ze vlogen deze keer niet snel weg, maar bleven vooral actief langs een klein stukje van die dijk, waar de zon tijdens het grootste deel van de dag pal op stond. Zittend op de rand van de dijk kon ik ondanks de hitte volop genieten van de vele vlinders die rondom mijn hoofd vlogen. Zo mooi dat ik regelmatig bijna vergat om ook foto’s te maken. Door hun gedrag te observeren, kon ik op een gegeven moment aardig voorspellen wanneer een vlinder op een bepaalde plant ging zitten. Soms, als de zon even achter de sporadische wolken verdween, waren er opeens geen vliegende vlinders meer te zien. Ze bleken dan bij nader onderzoek rustig in het gras op de grond te zitten, om weer te gaan vliegen zodra de zon tevoorschijn kwam.

Zwervers

In het verleden kwamen koninginnenpages in het zuiden van het land sporadisch voor. In de jaren 80 waren ze zo zeldzaam dat alleen op de Sint-Pietersberg een stabiele populatie leefde. Tot rond de eeuwwisseling was de kans een koninginnenpage buiten Zuid-Limburg te zien te krijgen vrij klein, al is de vlinder heel mobiel en in staat enorme afstanden af te leggen. Veel van de vlinders die buiten Zuid-Limburg worden gezien, zijn zwervers die tot in het noorden van Nederland en zelfs op onze Waddeneilanden worden waargenomen. Maar waar de klimaatopwarming in Nederland op bepaalde soorten planten en dieren een negatieve uitwerking heeft, gedijt de koninginnenpage er juist door.

koninginnenpage
De koninginnenpage kan enorme afstanden afleggen

Meer lezen over vlinders

Tekst en foto’s: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren