Creëer je eigen tuinvijver

Paul Bohre

30 juli 2021 .

Een libelle vliegt langs, een kleine watersalamander komt adem happen, de merel komt er badderen. Creëer je eigen tuinvijver, hoe klein ook. Het is echt een verrijking van je (mini)tuin. Volg de hier onder staande stappen, dan komt het goed.

Een explosie van leven, dat garandeert een minivijver in je tuin. Je helpt de natuur een handje, want een vijvertje is niet alleen goed voor tuinvogels; ook andere dieren komen drinken. Misschien wel een egeltje. Het staat ook nog supergezellig en past overal, zelfs op een balkon. Maak dus een minivijver, het is in een paar uur gepiept!

Creëer je eigen tuinvijver

Een klein plekje in de tuin is al genoeg om er een vijver aan te leggen. Foto: Paul Böhre

Stap 1 Check de plek

Denk na over de juiste plek voor een minivijver. Waar staat hij mooi? Of: is er in de tuin nog een kale plek met niks? Plaats hem daar met voldoende licht voor waterplanten, maar ook weer niet te lang in de zon in verband met algvorming.

Stap 2 Zoek een bak

Vind of koop iets dat dienst kan doen als vijver. Denk aan een grote plantenbak (vierkant, rechthoekig of rond), een afwasteil of cementkuip. Of check Marktplaats. Als de bak maar waterdicht is, vorstbestendig en minimaal zo’n 30 centimeter diep.

Creëer je eigen tuinvijver

Voor allerlei lagen in de vijver zijn weer andere planten te gebruiken. Dat alleen al maakt het superleuk. Foto: Paul Böhre

Stap 3. Planten

Ga naar een tuincentrum en koop een stuk of drie waterplanten (2,50 tot 5,- euro per stuk). Vraag na of ze vorstbestendig en inheems zijn en niet te groot. Mooie soorten zijn watermunt, waterlelie, watervergeet-me-nietje en penningkruid. Waterplanten staan in een soort mandje en zijn er voor verschillende niveaus: drijven, helemaal onder water of alleen met de voeten in het water. Koop er in elk geval één die onderwater gaat en het water zuurstofrijk en schoon houdt. Zet hem met mandje en al op de bodem. De voeten-in-het-water types staan met hun mandje op een (bak)steen.

Stap 4. De plek

Graaf een gat zo groot als de bak die u hebt uitgekozen. Bij een minivijver valt dat best mee. Die paar emmers grond raakt je zo kwijt onder een struik. Een decoratieve bak zoals een halve waterton kan ook op de stoep of het balkon. Zet de bak leeg in het gat en vul de aarde rondom aan zodat hij stevig ligt. De vijver mag iets boven de grond uitsteken, maar hoe lager, hoe gemakkelijker het is voor dieren die ervan gebruikmaken. Leg er stenen omheen en in, zodat de watersalamanders en kikkers een trapje hebben om in en uit de vijver te klimmen, de vogels een ondiep stukje om te badderen en de egels niet verdrinken.

Stap 5. Het water

Vul de vijver met water. Zeker in het begin kunnen er algen in de vijver groeien. Raak niet in paniek, je vist ze er uit met een stok. Na een tijdje stabiliseert het mini-ecosysteempje en heb je er geen last meer van. Gedurende de zomer is het soms nodig wat water erbij te gieten. Poel- en posthoornslakken leven van algen, je kunt er gerust een paar uit de sloot in de buurt vangen en plaatsen.

Creëer je eigen tuinvijver

Voor je het weet heb je een gezellig kwakende kikker in je tuin. Foto: Paul Böhre

Creëer je eigen tuinvijver

Daarna wordt het pas echt spannend. De dieren komen vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Groene- en bruine kikkers, padden en watersalamanders hebben een soort zesde zintuig voor vijvertjes. Na een tijdje weten ze die bijna altijd te vinden – waar ze dan ook vandaan mogen komen. De kans is groter als er ook planten langs de oever staan die voor beschutting zorgen. De juffers, libellen, bijen en vlinders maken daar ook graag gebruik van.

Roots redacteur Paul Böhre plaatste vijf jaar geleden een mini-vijver in zijn tuin. In de tussentijd verschenen in en rond zijn vijver onder andere gewone pad, groene kikker, kleine watersalamander, elf soorten libellen waaronder vuurjuffer, vroege glazenmaker en platbuik en bloeien voor het het vierde jaar de waterlelies en gele lissen!!

Creëer je eigen tuinvijver

Water trekt veel dieren aan, zoals deze prachtige platbuik. Foto: Paul Böhre

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren