Wat een vraag: houdt de das een winterslaap?

Daniël Mulder

22-11-2021 00:00:00

das

Badger posing for the camera

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: houdt de das een winterslaap? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

“Dassen brengen een groot deel van de winter slapend in hun burcht door”, zegt bioloog Geert-Jan Roebers. “Toch kun je in hun geval niet spreken van een winterslaap, want hun lichaamstemperatuur blijft op peil. Ze kunnen ook direct ontwaken, iets wat egels bijvoorbeeld niet kunnen. En midden in de winter komen dassen nog weleens naar buiten. In tegenstelling tot echte winterslapers verbruiken ze ook tijdens het slapen en dutten nog aardig wat energie. Maar dankzij de dikke vetvoorraad die ze in de zomer en herfst in hun lichaam hebben opgebouwd, komen ze toch goed de winter door.”

Lees hier wat precies het verschil is tussen een winterslaap en winterrust.

das

Nog 3 leuke natuurberichten

  1. Roots interviewt regelmatig mensen die in de ban zijn van een bepaalde diersoort. Friso Derikx is al vanaf zijn tiende gek van dassen en zo vaak hij kan is hij bij de dieren in de buurt. “Mijn tweede afspraakje met mijn huidige vrouw was op een dassenburcht.”
  2. Iedereen kent ze, maar bijna niemand ziet ze: kleine roofdieren als de wezel, hermelijn en bunzing. Bioloog, natuurfotograaf en schrijver Edo van Uchelen neemt ons in zijn nieuwe boek mee in de wereld van deze fascinerende, felle jagers, die hij zelf de mini-panters van de polder noemt.
  3. Wat een vraag: plegen lemmingen massaal zelfmoord?

Meer natuurweetjes voor de feestdagen?

De Roots Natuuragenda 2022 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De Roots Scheurkalender 2022 (t.w.v. € 15,99) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2022 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Foto: iStock

Recente Editie

Aanbieding!

Roots het magazine dat je midden in de natuur brengt

Meer Dieren