De moeder aller migraties: die van miljoenen gnoes

Marloes Blom

26 september 2021 .

gnoe

Foto Nick Garbutt / NPL

Elk jaar tussen juli en oktober is Kenia het toneel van een van de meest fascinerende natuurspektakels op aarde: de migratie van miljoenen gnoes op zoek naar rijkere voedselgrond. Van de zuidelijke Serengeti in Tanzania trekken ze met de klok mee door het Serengeti National Park en noordwaarts naar het Masai Mara-reservaat in Kenia. Een epische tocht, vol gevaren.

De noodzaak van migreren

Gnoes hebben veel gras en water nodig om te overleven. Naarmate het droge seizoen begint, verdroogt het grasland en drogen waterbronnen op. De kuddes kunnen niet gewoonweg wachten tot de regen terugkeert. Ze moeten weg, op zoek naar rijkere gronden. Niemand weet precies hoe de dieren hun vertrek timen; het begin van de jaarlijks trektocht verschilt van jaar tot jaar.

Zeker is dat ervaren vrouwtjes het startsein geven. Onder hun aanvoering beginnen tussen de 1,5 en 2 miljoen gnoes aan een tocht die hen van het Serengeti National Park in Tanzania brengt naar de Masai Mara in het zuidwesten van Kenia, een tocht van zo’n 800 kilometer.

Volksverhuizing met hindernissen

Met dat beloofde land in zicht wacht de dieren een van de grootste obstakels: de oversteek van de snelstromende Mara-rivier, die gezwollen door de regens een levensgevaarlijke barrière vormt, bevolkt door krokodillen, geflankeerd met tal van roofdieren die in het spoor van de mega-kudde zijn gevolgd.

Elk jaar maken de gnoes op dezelfde plek langs de rivier hun oversteek, waar de oever gevaarlijk steil is geworden door erosie, in een uitzinnige, wilde stormloop. Spitsroeden lopen tussen de roofdieren, knokkend tegen de verraderlijke stroming en de vermoeidheid van de lange tocht. Veel dieren overleven de oversteek niet. Maar de beloning is te verlokkelijk om het niet te proberen; aan de overkant wachten groene velden met sappig gras, een paar maanden lang. Daarna trekken de gnoes weer richting de Serengeti.

gnoe

Foto Nick Garbutt / NPL

Meer over deze spectaculaire oversteek in Roots oktober

In Roots oktober meer spectaculaire beelden van deze epische tocht. Plus:

  • 5 bonte hotspots: hier groeit de veelkleurige russula
  • Een vorstelijke herfstroute in het Reichswald bij Kleve
  • Roots Natuurfotowedstrijd: De winnaars van 2021!
  • Natuurommetje bij het Laarder Wasmeer
  • In gesprek met ‘Dr. Worm’ over zijn fascinatie voor wormen
  • Eriks tuinvogel: de zanglijster
  • De kwestie: is er nog toekomst voor korhoenders in Nederland?

En uiteraard nog meer! Je vindt Roots oktober nu in de winkel, en kunt ‘m uiteraard ook eenvoudig online bestellen. Tot en met 20 oktober betaal je geen verzendkosten (bij verzending binnen Nederland).

TEKST EN FOTO: NATURE PICTURE LIBRARY

 

Meer lezen & zien

  • Filmtip: hier zie je beelden van het begin van de migratie van dit jaar, en wordt de jaarcyclus van de trek verder toegelicht.
  • De gnoe migreert over land en door zee, deze 7 dieren migreren door de lucht. Daarbij leggen ze enorme afstanden af – gebruikmakend van windstromingen of geheel op eigen kracht. De een doet het zonder te stoppen, de ander zonder te eten. En wist je dat zelf vlinders van Afrika naar Nederland fladderen…? Je leest het in 7x magische migraties in de lucht.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren