Distelvlinder invasie

Paul Bohre

25 July 2018 .

De laatste dagen wordt het me duidelijk. Waar ik ook kijk, zie ik distelvlinders. Met de warme windstromen kan het bijna niet uitblijven. Vanuit het zuiden verwacht: een distelvlinderinvasie.

 

Distelvlinders zijn lange afstand trekkers. Deze zeer algemene trekvlinder wordt ieder jaar verspreid over het hele land gezien, maar de aantallen wisselen per jaar aanzienlijk. Een invasie distelvlinders valt vaak samen met het binnenkomen van Sahara-zand in ons land. En gisteravond zag ik aan de oranje gekleurde maan dat dit momenteel het geval is.

Distelvlinder invasie

De distelvlinders die je nu ziet zijn vers uit de pop. Foto: Paul Bohre

 

Zuidenwind brengt vlinders

De eerste vlinders die we in Nederland zien in mei zijn meestal immigranten uit Noord-Afrika. Die zijn wat kleiner en ook vaal gekleurd en flink versleten. De vlinders die we nu hier zien zijn waarschijnlijk de nakomelingen van die emigranten uit het vroege voorjaar. Ze komen uit de pop en zijn heel fraai van vorm en kleur, want vers. De distelvlinders die hier in het voorjaar binnenkomen vliegen voor een deel door naar Scandinavië en planten zich voor een deel hier voort, waarna ze sterven. Het kan zijn dat we dan in augustus weer een explosie van deze schitterende vlinders kunnen meemaken als deze nakomelingen ook uit de pop komen.

Met de zuidenwind in de rug trekken de vlinders die geboren zijn in Frankrijk en België binnen. Waarschijnlijk kunnen we de komende week en in augustus onze lol op met al die prachtige vlinders. Inmiddels zijn de eerste verse net uitgekomen vlinders gezien in het zuiden van Europa. Ook zij zetten nu koers naar het noorden.

Distelvlinder invasie

De komende weken zijn veel distelvlinders te zien. Foto: Paul Bohre

 

Distelvlinder invasie

Zelf heb ik dit invasiefenomeen ook eens mogen meemaken. Op een dag in juni, ergens in de jaren tachtig, moest ik een keer lang wachten op een treinaansluiting in Noord-Spanje. Het station bevond zich aan de voet van een vallei door de Pyreneeën. In enkele uren tijd vlogen er misschien wel 10.000 distelvlinders voorbij. Ze waren gewoonweg niet te tellen, vlogen in een onafgebroken sliert de bergen in. Een ongelooflijk vrolijk gezicht. Het belooft een bijzonder fleurige zomer te worden!

 

Weetje

Distelvlinders gebruiken de distel en grote brandnetel om hun eieren op af te zetten (waardplant). Inmiddels zijn er ook meldingen binnengekomen van eiafzet op slangenkruid en smeerwortel.

 

Zie jij dat een distelvlinder die eitjes afzet op een plant, geef het hier dan door.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren