Wat een vraag: waar bewaart de eekhoorn zijn wintervoorraad?

Daniël Mulder

22 October 2021 .

Ekhoorn zit op een boomstam met paddenstoelen

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waar bewaart de eekhoorn zijn wintervoorraad?

Een eekhoorn maakt van takken een bolvormig nest in een boom, liefst in een stevige takvork tegen de stam. Een winterslaap houden ze niet, maar ’s winters brengen ze wel aanzienlijk meer tijd binnenshuis door. Alleen hun voorraad bewaren ze er niet, waarschijnlijk uit angst voor plunderaars.

Een deel van de overdaad aan noten, eikels en andere zaden van de herfst verstopt de eekhoorn op de begane grond. Daarvoor kiest hij verschillende plekken. Dat is niet alleen ter bescherming van de voorraad, maar ook van hemzelf. Als hij steeds op dezelfde plek zou terugkomen, zou een roofdier dat snel in de gaten hebben.

Eekhoorn eet nootje bij het water
Wintervoorraad eekhoorn: even een tussendoortje. Foto: Martien Spanjers

Nog 3 leuke berichten over eekhoorns

  1. Wil je eekhoorns zien? Juist in de wintermaanden zijn ze actief. Dan is het namelijk paartijd en eekhoornmannetjes gaan dan geregeld op vrouwenjacht.
  2. Het verhaal achter een winnende foto van een eekhoorn in tegenlicht.
  3. Eekhoorns fotograferen kan in principe het hele jaar, maar de herfst is wel het beste moment om deze fotogenieke en razendsnelle dieren in beeld te krijgen. Roots-fotoblogger Bert Kok vertelt hoe hij het aanpakt.

Foto bovenaan: Gonnie van de Schans

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren