Eekhoorns zien?

Caroline Vogel

6 September 2019 .

Eekhoorns zien

Eekhoorn met eten. Foto: Corinne Cornelissen-Megens

Eekhoorns beginnen weer met hamsteren. Ze stoppen noten in de grond of in de oksel van een boom en dankzij hun reukvermogen weten ze die later weer terug te vinden. Bovendien eten de rode rakkers in de herfst extra veel om hun vetreserve te vergroten. We tippen 2 hotspots waar je ze goed kunt zien.

Hotspot 1 De Veluwe

Op de Veluwe zijn veel locaties waar de eekhoorn voorkomt, omdat er voldoende gemengd bos en ruimte is. “Een van de leukste plekjes is pannenkoekenhuis en kinderboerderij Het Uilenbos in Lunteren”, vertelt Brigitte van Bennekom van de Stichting Eekhoornopvang Neder-Veluwe. Ze zet onder andere in de omgeving van Lunteren weleens eekhoorns uit. “De kans dat je er eentje ziet bij Het Uilenbos is redelijk groot. De eigenaar van het restaurant heeft mij weleens verteld dat er zelfs tijdens een bruiloftsfeestje een keer eentje voorbij rende. Het goede van deze plek is dat de eekhoorns zich ook makkelijk kunnen terugtrekken in het bos als ze rust willen.”

Waar: Het Uilenbos (uilenbos.nl), Beukenlaan 11, Lunteren.

Ook te zien: in de bossen in de buurt: reeën, zwijnen en roofvogels (vooral buizerds).

Eekhoorns zien

Rode eekhoorn maakt grote sprong. Foto: François Bouvé

Hotspot 2 Het Zoniënwoud bij Brussel

Het Zoniënwoud is een bos- en parkgebied van zo’n 50 km2, in de buurt van Brussel. Allerlei soorten bomen staan hier, waaronder veel oude beuken. De rode eekhoorn voelt zich er prima thuis. Er leven ook andere soorten, zoals de Koreaanse grondeekhoorn en de Siberische grondeekhoorn. Ooit zijn er enkele van deze dieren ontsnapt die als huisdier werden gehouden en bij gebrek aan natuurlijke vijanden hebben ze zich volop voortgeplant. Exacte cijfers zijn niet bekend, alleen een schatting van het aantal Koreanen: zo’n 2.000.

Waar: ten zuidoosten van Brussel, diverse ingangen en wandelroutes (zie zonienwoud.be).

Ook te zien: 14 soorten vleermuizen, everzwijnen en beuken van 200 jaar of ouder.

Wil je eekhoorns in eigen tuin?

Als je vanuit je eigen huis eekhoorns buiten wil zien, plant dan een hazelaar, fijne spar, beuk, tamme kastanje en struiken met bessen in je tuin. Ruim de afgevallen bladeren in de herfst niet op, maar laat ze liggen zodat de eekhoorn erin kan rommelen. Maak een vijver met vlakke oevers of zet water neer.

Meer weten?

Benieuwd waarom eekhoorns pluimen op hun oren hebben? Klik hier.

Weten waar de eekhoorn zijn wintervoorraad bewaart?

De openingsfoto is gemaakt door Corinne Cornelissen-Megens.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren