De eikelmuis is verzot op ……. fruit

Marloes Blom

25 August 2020 .

eikelmuis

Er leven naar schatting nu weer tussen de 100 en 200 eikelmuizen in het wild.

Met zijn boevenmasker, grote oren en lange pluimstaart oogt de eikelmuis schattig. Hij is familie van de – eveneens schattige – hazelmuis, maar heeft behoorlijk wat weg van een eekhoorn. 

Fruit, fruit en nog eens fruit – en dan met een vol buikje de winterslaap in

De eikelmuis behoort tot de familie van slaapmuizen, samen met de ook in Nederland voorkomende hazelmuis. Die naam doet deze familie eer aan. In de herfst eten slaapmuizen zich helemaal dik en rond aan vooral zaden en vruchten. Vervolgens gaan ze heel lang in winterslaap. Tijdens die winterslaap verliezen ze tot zo’n 50 van hun lichaamsgewicht.

eikelmuis

De eikelmuis in winterslaap. Foto: Edwin Giesbers

Houd de dief!

De eikelmuis mag dan eikelmuis heten – hij heeft een bijna niet te stillen honger naar fruit. Rond zijn oogjes heeft dit beestje een guitig boevenmasker. Hij staat daarom, heel toepasselijk, ook wel bekend als fruitdiefje.

Wonen in hellingbossen, eten uit (fruit)boomgaarden

Het leefgebied van eikelmuizen in Nederland bestaat uit hellingbossen, maar ze zoeken ook voedsel in boomgaarden, vooral in de zomer en herfst, als het fruit rijp is. Als slaapplek gebruiken ze onder meer nestkasten en bestaande boomholten – zoals je ziet in onderstaande video. Zelfs in schuurtjes en tuinhuisjes worden eikelmuizen weleens betrapt.

CREDITS: TEKST EN BEELD EDWIN GIESBERS

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren