Hoe komen otters een strenge winter door?

Paul Bohre

11 maart 2021 .

Europese Otter. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Voor de rubriek Wat een vraag in Roots krijgen we vaak superleuke vragen met foto’s binnen. Deze keer van lezer Jaap Ruiter: “Zijn dit de bevroren luchtgaten van een otter in het ijs?” Wat ook meteen een andere vraag oproept: “Hoe komen otters een strenge winter door?”

 

Hoe komen otters de strenge winter door?

Inmiddels bevroren luchtgaten, gemaakt door de otter in het ijs. Als je goed kijkt zie je ook de luchtbellen ertussen. Foto Jaap Ruiter

Egbert Beens is boswachter in de Weerribben, waar lezer Jaap Ruiter de foto maakte van de apart plekken in het ijs. Beens is al vele tientallen jaren actief in het gebied, dus stuurde ik de vraag met foto door aan hem. Al snel kreeg ik een bevestigend antwoord op de vraag van Ruiter: “Ja, dit zijn inderdaad ademgaten van een otter, je kan mooi zien dat ze die regelmatig gebruiken door het opstaande randje van het ijs. En de luchtbellen onder het ijs naar de gaten toe zijn ook mooi zichtbaar.” Ruiter was op dit aparte fenomeen gestuit tijdens een schaatstocht in de Weerribben. Meteen kreeg ik andere vraag terug: “Waar gaan die otters in een strenge winter eigenlijk naar toe?”

 

Hoe komen otters een strenge winter door?

Goede tweede vraag! Zolang een deel van het water nog open is, is dat geen probleem voor ze. Ze wandelen dan van wak naar wak over het ijs. Vriest hun hele jachtgebied dicht, dan moeten ze op zoek naar bijvoorbeeld een grotere vaart die wel deels open blijft. Of naar plekken waar het water stroomt, die vriezen immers niet dicht. Ook gaan ze, indien nodig, over op ander voedsel: muizen bijvoorbeeld. In de Weerribben vinden ze in de meeste gevallen gelukkig toch op de een of andere manier wel ergens een plek met open water.

Hoe komen otters de strenge winter door?

Otters gaan in de winter op zoek naar open water als het vriest. Bijvoorbeeld kanalen of snelstromende beken. Foto Paul Bohre

 

Territoriaal

Heel anders is dat in delen van Scandinavië, waar otters soms voor de winter naar zuidelijker gebieden moeten verhuizen, omdat echt al het water zal dichtvriezen. Dat doen ze echter alleen als het echt moet. Otters zijn nou eenmaal erg territoriale dieren die liever thuis blijven. Bij ons in de buurt zal je zo’n massale verhuizing niet snel zien gebeuren.

 

De rubriek Wat een vraag vind je iedere maand in Roots natuurmagazine. Het laatste nummer bestel je met gratis verzending via onze webshop.

De otter doet het gelukkig weer goed in Nederland!

Maar ook in België is er goed hoop op de terugkeer van dit prachtige dier. Sinds deze week loopt in België een tentoonstelling over de otter. Wegens corona enkel na reservering via deze site.

De foto in de kop van dit bericht is van topfotograaf Marcel van Kammen.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren